Με επιτυχία η εκδήλωση στην Ελασσόνα για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Ν. Γάτσας: Να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε συμπεριφορές βίας

Ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, έστειλαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στην αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού – Δημοτικό Ωδείο Ελασσόνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοέμβρη.

Η ημερίδα είχε ως θέμα «Τα πρόσωπα της έμφυλης βίας. Πρόληψη και καταπολέμηση» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας: «Ο δήμος δεν είναι απλώς ο διοργανωτής της εκδήλωσης, αλλά είναι ο αρμόδιος για να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες ώστε να υποστηρίζονται όλες οι γυναίκες που κακοποιούνται. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε υπηρεσίες υποστήριξης γυναικών και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ώστε τα θύματα βίας και κοινωνικού αποκλεισμού να έχουν άμεση υποστήριξη, να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν αυτονομία και ανεξαρτησία. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε συμπεριφορές βίας, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να υποστηρίξει μία τέτοια κατάσταση. Είμαστε δίπλα σε όποια γυναίκα χρειαστεί τη στήριξη μας».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρανίκας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ειδικά στην ελληνική επαρχία με τις ιδιαιτερότητές της και με τη δυσκολότερη πρόσβαση σε δομές προστασίας των γυναικών.

Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη κοινωνικών δράσεων του Δήμου Ελασσόνας κ. Θάλεια Γκόλτσιου και ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η κ. Μαρία Τόπα, Ψυχολόγος, με ειδίκευση στη συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων κακοποίησης, η οποία ανέφερε ότι το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι ότι οι γυναίκες δεν μιλάνε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες δεν μιλάνε επειδή δεν ευνοούν οι συνθήκες για να μιλήσουν.

Η κ. Νικολέτα Μπουρνόβα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Επιστημονική Συνεργάτης Βουλής Ελλήνων και Μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το Νομικό Πλαίσιο, η οποία τόνισε ότι η έμφυλη βία δεν εμφανίζεται μόνο σε ενδοοικογενειακά περιβάλλοντα αλλά και στην εργασία, η οποία στηρίζεται στην ανισότητα.

Η κ. Ναυσικά Κυρίτση, παιδοψυχολόγος και η κ. Αθηνά Τερζενίδου, κοινωνική λειτουργός, στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρθηκαν στο ρόλο του ξενώνα, η πρόσβαση στον οποίο γίνεται μετά από παραπομπή συμβουλευτικών κέντρων ή κέντρων κοινότητας, τηρείται το απόρρητο, λειτουργεί ως μια ομάδα, έχει 20 κλίνες και αποτελείται από προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, παρέχεται διαμονή, συμβουλευτική σε γυναίκες και σε παιδιά, καθώς και εργασιακή συμβουλευτική σε σχέση με το φύλο.

Η κ. Κυριακή Ανδρεάδη, ψυχολόγος και στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας μίλησε για τον ρόλο του Κέντρου Κοινότητας στην τοπική κοινωνία, ως δομή πρώτης υποδοχής, υποστήριξης και παραπομπής των γυναικών, θυμάτων βίας, επισημαίνοντάς ότι όσες θα χρειαστεί να καταφύγουν στο Κέντρο Κοινότητας, οι υπάλληλοι μπορούν να τις κατευθύνουν και να παρέχουν υποστήριξη, απόρρητα και με διακριτικότητα.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα με δράσεις και ενημέρωση των πολιτών σε συνεχή συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας. Τηλέφωνα επικοινωνίας 24930 22676 – 24933 50245.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ