Η νέα ΚΑΠ έπεσε στα χέρια της ΝΔ και σχεδιάστηκε από λίγους για λίγους

Ανακοίνωση της θεματικής αγροτικής ανάπτυξης της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2022, στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Λάρισας σχετικά με τη νέα ΚΑΠ «έκανε την τιμή» στους αγροκτηνοτρόφους του νομού να παρευρεθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, συνοδευόμενος από τους γενικούς γραμματείς, οι οποίοι φρόντισαν να αποδείξουν στους παρευρισκομένους ότι ο «λαβύρινθος» της νέας ΚΑΠ το μόνο που έχει να αποφέρει στο νομό είναι τεράστιες απώλειες. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός με τις δηλώσεις που έκανε ανοίγοντας την εκδήλωση. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «η Θεσσαλία θα χάσει από επιδοτήσεις 46,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ο νομός Λάρισας χάνει 20,5 εκατ ευρώ κάθε χρόνο, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ο Νομός Καρδίτσας 14 εκατομμύρια ευρώ, ο Νομός Τρικάλων 6,2 εκατ. και ο νομός Μαγνησίας 5,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ολόκληροι δήμοι πλήττονται καίρια από την περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βασικά αγροτικά προϊόντα κι όλος ο κάμπος απειλείται από την κλιματική κρίση».
Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που είχε κάνει κατά καιρούς ο Υπουργός και που υποστήριζε ότι δε θα χαθούν καθόλου κονδύλια από τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα από το Νομό Λάρισας. Αφού είπε, ελαφρά τη καρδία, πως ο κάθε Υπουργός αλλάζει το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων μόνο και μόνο για να πει πως πρόσθεσε μία και αφαίρεσε κάποια άλλη, σε συνέχεια του προκάτοχού του κ. Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος είχε προσθέσει το μαλακό σιτάρι, ο ίδιος πρόσθεσε τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι. Βέβαια, για ακόμη μια φορά, «πατώντας στα ψιλά γράμματα» του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, όπως έχουμε τονίσει ξανά σε σχετική ανακοίνωση, κατάφερε να αφήσει εκτός συνδεδεμένης καλαμποκιού μια τεράστια περιοχή του Νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συνέχισε λέγοντας πως, αφού πρώτα κατάφερε να ανακαλύψει την Αμερική, κατάλαβε επιτέλους πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα χαμηλών τιμών διάθεσης των μήλων, κάτι που οδηγεί σε καταστροφή των μηλοκαλλιεργητών. Έτσι, τους υποσχέθηκε πως θα τους «κάνει το χατίρι» να καταβληθεί η συνδεδεμένη του συγκεκριμένου προϊόντος για ακόμη μια χρονιά, αλλά από το 2023 θα πρέπει να την ξεχάσουν κι αυτή. Αν αυτό δεν είναι προεκλογικό παιχνίδι στις πλάτες των παραγωγών, τότε ποιο είναι; Ακόμη, ο Υπουργός συνέχισε τις «πετυχημένες» δηλώσεις του σχετικά με την πολύπαθη πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, λέγοντας, με περίσσεια χαρά, ότι τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι ενισχύσεις για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί ήδη στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ για το πρόγραμμα των βιολογικών η πληρωμή θα γίνει αόριστα εντός του μήνα. Βέβαια, η πληρωμή του πρώτου προγράμματος γινόταν την ώρα που μιλούσε, αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, πως στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί το απόλυτο χάος. Τέλος, για ακόμη μια φορά, θυμήθηκε την πλατφόρμα για την ενίσχυση των ζωοτροφών ύψους 89 εκ. ευρώ. Πλέον, όλοι οι κτηνοτρόφοι έχουν ξεχάσει από πότε τους είχαν τάξει ότι θα τους ενισχύσουν στην αγορά των ζωοτροφών και κανείς δεν πιστεύει ποια θα είναι η καταλυτική ημερομηνία.

Εν κατακλείδι, αυτό που παρατηρήσαμε ξανά, είναι πως η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ «έπεσε στα χέρια» της Νέας Δημοκρατίας και σχεδιάστηκε από λίγους για λίγους με αποτέλεσμά να καθίσταται δύσκολη η εφαρμογή της, επιφέροντας τεράστιες οικονομικές απώλειες. Καλές είναι οι φιέστες, καλές και οι φωτογραφίες αλλά, δυστυχώς τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αυτή την Κυβέρνηση, αντί να επιλύονται, γιγαντώνονται. Μάλλον ο Υπουργός δεν «πήρε τα μηνύματα» των παρευρισκομένων αγροκτηνοτρόφων, που πήραν το λόγο, ότι προμηνύεται ένας βαρύς και θερμός προεκλογικός χειμώνας!

Για ακόμη μια φορά, το αγροτικό επιτελείο της Κυβέρνησης έδωσε ρεσιτάλ φωτογραφιών και χειροκροτημάτων, την ίδια στιγμή που οι παρευρισκόμενοι αγρότες προσπαθούσαν να λάβουν κατανοητές απαντήσεις στα ερωτήματά τους, κάτι το οποίο όπως φάνηκε «εξάντλησε» τον υπουργό, ο οποίος και αποχώρησε πριν το πέρας της εκδήλωσης, προφασιζόμενος επείγουσα αναχώρηση για άλλη πόλη.

Υ.Γ. Όντως ο Υπουργός αναχώρησε βιαστικά για άλλη πόλη, αφήνοντας βουλευτές, Περιφερειάρχη, δημάρχους και αγροκτηνοτρόφους σύξυλους μέσα στην αίθουσα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Υπουργός θα μας ξανάρθει!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ