Ε. Λιακούλη: Δικαίωση του ΠΑΣΟΚ η Απόφαση ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στους Δήμους

Μετά την έκδοση της αριθμ. 2377/2022 Απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που “ξεγυμνώνει” την αντισυνταγματικότητα των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης στους ΟΤΑ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Όπως ακριβώς εμείς στο ΠΑΣΟΚ είχαμε τεκμηριωμένα προειδοποιήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2019, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές για την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία, τις γαλάζιες διατάξεις της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη (ν. 4623/2019 και 4625/2019), που ανέτρεψαν ριζικές παραμέτρους στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, ενώ ήδη είχαν προηγηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Η εξέλιξη, δυστυχώς, αποτελεί πλήρη δικαίωση του ΠΑΣΟΚ, καθώς από την 1η στιγμή σταθήκαμε απέναντι, καταψηφίζοντας αταλάντευτα τόσο την αλλοίωση στη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όσο και την εμμονική αποψίλωση των Δημοτικών Συμβουλίων από αρμοδιότητες, με σωρηδόν μεταφορά τους στις Επιτροπές.

Προειδοποιούσα κάθε φορά, σε κάθε Νομοσχέδιο, σε κάθε Τροπολογία που μετέτρεπε τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικές μαριονέτες, ότι το Σύνταγμα γινόταν κουρελόχαρτο. Η υπεροπτική αλαζονεία των κ.κ. Υπουργών δεν τους άφηνε εδώ και 3,5 χρόνια, να μας ακούσουν.

Η ευθύνη για την αδιανόητη ανασφάλεια και αγωνία που διακατέχει αυτή τη στιγμή τους Δήμους πανελλαδικά, έχει ονοματεπώνυμα. Βαρύνει τον κ. Μητσοτάκη και τις διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, ήτοι τους κ.κ. Τ. Θεοδωρικάκο, Θ. Λιβάνιο, Μ. Βορίδη και Στ. Πέτσα.

Δεν επιχαίρουμε για την τελική δικαίωσή μας από τη Δικαιοσύνη. Γιατί οι θεσμικές πληγές στο “σώμα” της τοπικής δημοκρατίας -που άνοιξαν από το μπάχαλο του “Κλεισθένη” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- έχουν γίνει πια πολύ βαθιές, από τη μακρόχρονη σκόπιμη αλλοίωση της ΝΔ στη λαϊκή κυριαρχία των Δημοτικών Εκλογών του 2019. Η σημερινή ντροπιαστική κατάσταση, που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία, με απρόβλεπτες πλέον νομικές και πολιτικές συνέπειες.

Σήμερα στεκόμαστε, όπως όλα αυτά τα χρόνια, στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Αιρετών αλλά και των Υπαλλήλων, που βλέπουν μια ολόκληρη θητεία να “τινάζεται στον αέρα” και δεν έχουν ιδέα τι μέλλει γενέσθαι για τη νομιμότητα της λειτουργίας των Δήμων.

Η Παράταξή μας θα συνεχίσει με σεβασμό, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, να εκφράζει δυνατά μέσα στη Βουλή τη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι οι ΟΤΑ να απελευθερωθούν, επιτέλους, από τα κομματικά “χαλινάρια” χειραγώγησης, που τους “φόρεσε” η νυν και τέως Κυβέρνηση.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ