Συνεργασία για τη διάσωση του Πύργου Χαροκόπου

Πολίτες της πόλης, μέλη τριών συλλογικών φορέων ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου. Κοινό τους σημείο η προσπάθεια που κάνουν για να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να διασωθούν τα μνημεία της.
Ένα από αυτά είναι και το Κονάκι, γνωστό στους περισσότερους ως Πύργος, Χαροκόπου.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, έργο τέχνης (ΦΕΚ 32 Β/13-02-1986), απειλείται με κατάρρευση.

Το Ιστορικό αυτό Μνημείο, του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, η θερινή κατοικία της αλησμόνητης Μελίνας Μερκούρη, ο χώρος που φιλοξένησε ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Υπουργούς, Βουλευτές, το κτήριο που συνδέεται με την τοπική ιστορία των αρχών του προηγούμενου αιώνα κινδυνεύει!

Η χρόνια αδιαφορία των ιδιοκτητών για την συντήρησή του, αλλά και η απόπειρα εκποίησής του με πλειστηριασμό από την Τράπεζα Πειραιώς, μας κινητοποιεί και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άμεση επέμβαση των φορέων της πόλης.

Θεωρώντας ότι όλοι έχουμε καθήκον να κάνουμε αγώνα για τη διάσωσή του, ο «Όμιλος Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας», Η Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου» και ο Σύλλογος «Φίλοι Πύργου Χαροκόπου» συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στο “Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο” για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του «Πύργου Χαροκόπου».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Συρμακέζης, ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π., ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός – ιστοριοδίφης και οι αρχιτέκτονες Ζυγογιάννη Χριστίνα και Στεφανίδου Μαρία. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ