14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά

Στις 6 Δεκέμβρη 2008 ο Ειδικός Φρουρός Ε. Κορκονέας, συνεπικουρούμενος από τον ειδικό φρουρό Β. Σαραλιώτη, δολοφονεί εν ψυχρώ στα Εξάρχεια το 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η δολοφονία αυτή άναψε τη σπίθα για το ξέσπασμα της εξέγερσης της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008.

Το υπόβαθρο της εξέγερσης ήταν τα αδιέξοδα που είχαν δημιουργήσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας για τη νεολαία, την τότε «γενιά των 700 ευρώ», στο ξέσπασμα της παγκόσμιας συστημικής οικονομικής κρίσης, τότε που χάριν της δήθεν «ισχυρής Ελλάδας του ευρώ» η νέα γενιά θα ήταν η πρώτη που θα ζούσε χειρότερα από την προηγούμενη. Για να επιβληθούν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές, ο λαός και ιδιαίτερα οι μαθητές, φοιτητές, οι νέοι και νέες, βρέθηκαν στο στόχαστρο της αυξανόμενης καταστολής και του κρατικού αυταρχισμού που δίνοντας λευκή  επιταγή στην αστυνομική βία όπλισε το χέρι του Κορκονέα να στοχεύσει με το όπλο ένα ανήλικο παιδί.

Σήμερα η εξέγερση αυτή που κλόνισε τα κέντρα εξουσίας με την μαζικότητα και τη δυναμική της, παραμένει τραγικά επίκαιρη. Μετά από μια δεκαετία μνημονίων και ανελέητης λιτότητας για χάρη των δανειστών, οι νέοι και οι νέες, αντιμετωπίζουν ακόμη χειρότερες προοπτικές, ένα μέλλον ανεργίας, ανασφάλειας και ανέχειας με το ξήλωμα του εργατικού δικαίου και των κατακτήσεων της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κηρύξει τον πόλεμο στη νεολαία, αποκλείει δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα πανεπιστήμια, και θέλει να χτυπήσει την αγωνιστικότητα των νέων και το φοιτητικό κίνημα με πρωτοφανή βία και αυταρχισμό, με την πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικές διώξεις κ.ά.

Η αστυνομική βία έχει καταστεί κανόνας με σκοπό την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την τρομοκρατία, ενώ η μανία της αστυνομίας απέναντι στους νέους έχει ήδη οδηγήσει σε αμέτρητους σοβαρότατους τραυματισμούς φοιτητών και φοιτητριών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την ανεπιθύμητη πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως στην περίπτωση του φοιτητή Γ. Ντουσάκη και δεκάδων άλλων.

Κυβέρνηση και υπουργός  ΠΡΟ ΠΟ κατευθύνουν την αστυνομία να κτυπά διαδηλωτές, να στήνει σκευωρίες, ακόμη και να ανοίγει πυρ μη υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή. Όπως έγινε με την απάνθρωπη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη ένα χρόνο πριν.

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Να μην ανεχτούμε την καθημερινότητα της καταστολής και του αυταρχισμού που θέλει να σιγήσει τους νέους και τις νέες και να επιβάλει πολιτικές που καταδικάζουν ολόκληρη την κοινωνία στη φτώχεια και τη λιτότητα.

Να βάλουμε μπροστά τους αγώνες του σήμερα για ζωή, για αξιοπρέπεια, για ελευθερίες.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει και  συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκέμβρη

Όλοι και όλες στη μεγάλη διαδήλωση φορέων και συλλογικοτήτων 6/12, 18.30 μμ Προπύλαια

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ