ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ – ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην περιφέρεια και επέδωσαν ανοικτή επιστολή με το αίτημά τους στον περιφερειάρχη και στον Πρύτανη

Στατική ειρηνική διαμαρτυρία στον εξωτερικό χώρο της περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του τμήματος και για να επιδώσουν ανοιχτής επιστολής στην περιφέρεια ώστε να ενημερωθεί και το υπουργείο Παιδείας, αφού όπως υποστήριξαν σήμερα το πτυχίο που θα πάρουν από το συγκεκριμένο τμήμα δεν μετράει πουθενά.

Στην επιστολή που επέδωσαν τόσο στον Πρύτανη του Π.Θ. , όσο και στην περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρουν τα εξής:

«Εκ μέρους του ΔΣ του υπό σύσταση Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όλων των φοιτητών, σας αποστέλλουμε την συγκεκριμένη επιστολή, για να σας γνωστοποιήσουμε τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας για το μείζον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, καθώς και το πλήθος προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη αυτών.

Εν έτη 2018 και με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρώην ΤΕΙ τεχνολόγων γεωπόνων καταργείται και στη θέση του δημιουργείται το νέο τμήμα ΑΕΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ-ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ .

Εν συνεχεία και με την πάροδο του έτους, το πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιήθηκε, άλλαξε και διευρύνθηκε, αφού από τετραετούς, έγινε πενταετούς φοίτησης.

Από το 2019 έως και σήμερα γίνεται κάθε χρόνο δεκτός ένας μεγάλος αριθμός εισακτέων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι θα λάβουν πτυχίο με σκοπό να μπορούν να εργάζονται πάνω στο τομέα που σπούδασαν. Σήμερα πια, και αφού η χρονιά του 2022 φτάνει στο τέλος της, μας γίνεται γνωστό πώς δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμη τα επαγγελματικά δικαιώματα και όλοι οι φοιτητές της συγκεκριμένης σχολής δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δημιουργείται ένα σοβαρότατος προβληματισμός στους φοιτητές και αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει συγκρούσεις και περαιτέρω ενέργειες ως προς την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Ακόμη, γίνεται κατανοητό πώς με την αποφοίτηση των πρώτων αποφοίτων του πλέον πανεπιστημιακού τμήματος χαίρουν πλήρης άγνοιας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Φοιτητές και φοιτήτριες επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους ένα τμήμα πολλά υποσχόμενο που όμως η πολιτεία έχει κρατήσει στάσιμο και βαλτωμένο στις υποσχέσεις.

Φοιτητές όλων των ετών που υπέθεσαν το προφανές, πώς ένα εκπαιδευτικό και δή, ΑΝΩΤΑΤΟ, ίδρυμα , δεν μπορεί παρά να είναι καλό για το μέλλον τους, έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα που τους βγάζει λάθος.

Είναι, βλέπετε, μεγάλο πράγμα να σου γκρεμίζουν τα όνειρα, να σου λένε πως καταναλώνεις χρόνο, κόπο, χρήμα, πόρους για ποιο λόγο; ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

Για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σας θέτουμε τα εξής ερωτήματα. Πού είναι η πολιτεία;

Με ποιο τρόπο η πολιτεία στηρίζει τη νέα γενιά, της δίνει κίνητρα να παλέψει για το αύριο;

Για ποιο λόγο μας ορίσατε ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, χωρίς να μας έχετε αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που μας αντιστοιχούν;

Τα συναισθήματα που επικρατούν για το μέλλον είναι ανασφάλεια , άγχος, φόβος και απογοήτευση. Πρώτα από όλα, απογοήτευση γιατί η γενιά στην οποία θα έπρεπε να εστιάσετε ως φορείς περισσότερο από κάθε άλλη είναι αυτή στην οποία είμαστε μέλη της και εμείς .

Πως θα αλλάξουμε το αύριο, όταν το σήμερα που μας προσφέρετε είναι γεμάτο πικρία και χαμένες ευκαιρίες ;
Γίνεται καθημερινά λόγος για έναν προβληματικό πρωτογενή τομέα που όμως αποτελεί και πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Παρ ‘όλα αυτά, εσείς οι ίδιοι που μιλάτε για αγροτική πολιτική, ενίσχυση των νέων αγροτών και πολλά άλλα, αποδεικνύετε περίτρανα ότι αδιαφορείτε.

Όλοι εμείς λοιπόν, περιμένουμε την πολιτεία να μας απαντήσει στους παραπάνω προβληματισμούς, να μας δώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που μας ανήκουν!
Περιμένουμε από την πολιτεία αλλά και από όλους τους πολίτες να σταθούν αρωγοί και θερμοί υποστηρικτές της νέας γενιάς, όπως και θα έπρεπε.

Με σεβασμό,
Το Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όλοι οι φοιτητές του τμήματος».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ