ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Την κοινή γραμμή όλων των συνδέσμων κριτών καλαθοσφαίρισης ακολουθεί και ο Σύνδεσμος Κριτών Μπάσκετ νομού Λάρισας και τα μέλη του με επιστολή στα σωματεία της ΕΣΚΑΘ όσο και στην Ένωση, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στους αγώνες του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής :

Κύριε πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, οι Σύνδεσμοι υπηρετούν το άθλημά μας πολλές δεκαετίες προσπαθώντας να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στο φυτώριο του ελληνικού μπάσκετ και όχι μόνο.

Θα θέλαμε να αναφερθούμε ελάχιστα σε αυτή την αμφίδρομη μεταξύ μας υγιή σχέση των τόσων χρόνων.

Υπάρχουν Ενώσεις που οφείλουν στους κριτές μέλη μας μέχρι και 64.000 ευρώ εδώ και χρόνια τα οποία δυστυχώς «γράφτηκαν στο χιόνι» και παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να προσφέρουμε!

Στο τοπικό πρωτάθλημα τα 8 και τα 10 ευρώ δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες για τις μετακινήσεις μας, προκειμένου να καλυφθούν αποστάσεις 80-90-100-140 και περισσότερων χιλιομέτρων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων, κάνοντας υπέρβαση, προσπάθησαν να δημιουργήσουν με την αναπροσαρμογή στα οδοιπορικά των μελών μας, ένα σημαντικό κομμάτι οικονομικής ελάφρυνσης. Αυτό βέβαια μόνο στα πρωταθλήματα που τα οδοιπορικά βαρύνουν τα σωματεία. Σε αυτά που ανέλαβε να καλύπτει η ΕΟΚ, οι αμοιβές παρέμειναν οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι σχέσεις μας με τις ΚΑΕ και τον ΕΣΑΚΕ στο πρωτάθλημα της Α1 Basket League, ήταν και παραμένουν άριστες!

Ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Βαγγέλης Λιόλιος από την πρόεδρο του Συνδέσμου Κριτών Αττικής, την κυρία Τάνια Μερίκα, να βοηθήσει το έργο της Ομοσπονδίας με την ιδιότητα της συμβούλου του σε θέματα κριτών. Πρόταση την οποία η πρόεδρος αποδέχθηκε προκειμένου να προσφέρει αφιλοκερδώς, ξεκινώντας τη συνεργασία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην αντίστοιχη θέση στα θέματα των διαιτητών ήταν ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου.
Στον τέλος Σεπτεμβρίου 2022, η κυρία Μερίκα ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΕΟΚ ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία για τους λόγους που αναλυτικά του ανέφερε.

Στις 29 Νοεμβρίου ήρθε στα χέρια μας η συνημμένη απόφαση του Υφυπουργού κ. Ελευθέριου Αυγενάκη.
Διαβάζοντάς την, προσπαθήσαμε να οδηγήσουμε τη σκέψη μας στα όσα προηγήθηκαν της υπογραφής του κ. Υφυπουργού και στα όσα ακολούθησαν και διαπιστώσαμε ότι:

1.Μαζί με τον Γενικό Διευθυντή κ. Σβερκούνο και τη νομική υπηρεσία της ΕΟΚ διαμορφώσαμε το κεφάλαιο Δ του Κανονισμού Διαιτησίας που αναφέρεται στην απόφαση.

2.Ο Κανονισμός Διαιτησίας, που συμπεριλαμβάνει και το κεφάλαιο Δ, στον οποίο αναφέρεται ο Υφυπουργός, ήρθε από την ΕΟΚ στη Γενική σας Συνέλευση και ψηφίστηκε από όλους εσάς.

3.Η Γενική Συνέλευση της ΟΔΚΕ τον ψήφησε στο σύνολό του.

4.Όπως προβλέπει η αθλητική νομοθεσία δόθηκε από την ΕΟΚ για έγκριση στην ΓΓΑ από όπου και εγκρίθηκε πριν από δυο μήνες.

5.Δημοσιεύθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2022.

6.Κλειδώθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ και δεν μπορεί να αναγνωστεί από τις 24 Νοεμβρίου 2022, μετά τη συνημμένη απόφαση του κ. Υφυπουργού.
Είναι πράγματι απορίας άξιο, το γεγονός ότι με τον νόμο 2725/1999 βάση του οποίου δόθηκε 22 χρόνια πριν σε Συνδέσμους κριτών αθλητική αναγνώριση, με τον ίδιο νόμο 2725/1999 ο κ. Υφυπουργός αποφάσισε αιφνιδίως να ανακαλέσει την υπογραφή του για την έγκριση του Κανονισμού Διαιτησίας, 4 μήνες μετά αφού είχε εγκριθεί από τον ίδιο, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουμε!

Ο πρώτος Σύνδεσμος κριτών ιδρύθηκε το 1977 από τους πρώτους κριτές που βγήκαν από τη σχολή το 1966 όταν ακόμα υπήρχε η ΕΟΑΠ (η ομοσπονδία που ανήκε το μπάσκετ και το βόλεϊ μαζί, πριν την ίδρυση της ΕΟΚ το 1970) με πρωτεργάτη τότε τον Κώστα Σιμωνίδη.

Σας αναφέρουμε τον Κώστα Σιμωνίδη γιατί το δικό του παράδειγμα ανιδιοτέλειας και προσφοράς ακολουθούμε μέχρι σήμερα.
Αποτελεί ιερή υποχρέωση για μας, να προστατέψουμε τον χώρο που μας εμπιστεύτηκαν και τον οποίο πιστά υπηρετούμε 45 χρόνια. Νιώθουμε την ανάγκη να αντιδράσουμε στην απαξίωση του χώρου των κριτών από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Οι κριτές δεν είναι «μπουλούκια», δεν είναι περιφερόμενος θίασος. Έχουν θεσμοθετημένα όργανα. Δεν μπορείς να καταργείς τον Σύνδεσμο και να θέλεις να χρησιμοποιείς τα μέλη του για τους αγώνες σου! Είναι σαν να αποφασίσει κάποιος, να καταργήσει την ομάδα σας και να θέλει να χρησιμοποιήσει τους αθλητές της. Υπάρχει κανείς από εσάς που θα το δεχθεί αυτό;

Με έντονα συναισθήματα, θλίψης ,απογοήτευσης, απορίας και ειλικρινούς σεβασμού στην προσπάθεια των παιδιών και όλων σας, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε ότι θα πειθαρχήσουμε στην απόρριψη του Υφυπουργού και δεν θα συμμετέχουμε στους αγώνες, μέχρι να καταφέρουμε μέσω των αρμοδίων οργάνων ακόμα και της δικαστικής οδού, να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε!

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ζητάμε ταπεινά συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλείται, αλλά δεν ξεκινά από εμάς, σταθείτε δίπλα μας και προσπαθήστε να μας καταλάβετε.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση.

Το Δ.Σ.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ