ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, σχετικά με τον αμίαντο που είναι αποθηκευμένος σε χώρο του μεταλλείου Ερέτρειας Φαρσάλων κατέθεσαν προς την περιφερειακή αρχή οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τσιαπλές, Ζ. Γκαραλιάκος, Απ. Νάνος και Β. Μπακάση. Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Σε περιοδεία μας στην Ερέτρεια Φαρσάλων, μας καταγγέλθηκε από κατοίκους της, ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα κοντά στην Ερέτρεια βρίσκεται ένα μεγάλο μεταλλείο χρωμίου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 1992, ενώ μέχρι το 1998 γίνονταν κάποιες συντηρήσεις.

Από τότε έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και ιδιοκτησιακά ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αποθηκευτικό χώρο του μεταλλείου, βρίσκονται για πάρα πολλά χρόνια αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες αμιάντου που μεταφέρονταν σε σακιά από τα μεταλλεία αμιάντου (ΜΑΒΕ) της Κοζάνης, ως «προσωρινό» χώρο αποθήκευσης.

Αυτός ο αμίαντος είναι σε σάκους, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου έχουν φθαρεί και ο αμίαντος σκορπάει στον περιβάλλοντα χώρο και πιθανότατα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, με ότι κινδύνους συνεπάγονται απ‘ αυτό για την μόλυνση του περιβάλλοντος και για την δημόσια υγεία.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:

Α) Η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει πραγματοποιήσει ποτέ ελέγχους σ’ αυτό τον χώρο που υπάρχει αποθηκευμένος ο αμίαντος και αν ναι τι διαπιστώθηκε;

Β) Στα 12 χρόνια της θητείας της, έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες προς την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, για την απομάκρυνση του αμιάντου από τον αποθηκευτικό χώρο των μεταλλείων Ερέτρειας σε ΧΥΤΑΜ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου);»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ