ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος Συν Πολιτείας δήμου Τυρνάβου

Την ώρα που το συμβούλιο της επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για την συγκρότηση και τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής των Δήμων, σαν να μην τρέχει τίποτα, ο δήμαρχος αποφασίζει για σοβαρά θέματα χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και ο υπουργός εσωτερικών συνεχίζει να δίνει νέες αρμοδιότητες στις επιτροπές.

Αυτή τη φορά ο υπουργός φροντίζει να δέσει θεσμικά την εκχώρηση και άλλων υπηρεσιών των δήμων στους αναπτυξιακούς οργανισμούς με αποφάσεις μόνο της οικονομικής επιτροπής. Στόχος του για άλλη μια φορά είναι το δημόσιο χρήμα και η κατευθυνόμενη ροή του, προς λίγους και συγκεκριμένους ημετέρους.

Αυτή τη φορά ο υπουργός θέλει να σκουπίσει το ταμείο ακόμα και για προβλεπόμενες δημόσιες δαπάνες για υπηρεσίες που στοχεύουν στην ανάδειξη άυλων αξιών του τόπου (όπως η διατήρηση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, η διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας, η τουριστική ανάπτυξη κ.λ.π.).

Στο τέλος δεν θα μείνει καμιά δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται τα δικά τους θέματα. Ιδιαίτερα όσα έχουν σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη. Τα θέματα αυτά όμως δεν αφορούν μόνο τους 5-6 γύρω από τον Δήμαρχο. Αφορά τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και όλους τους δημότες.

Είναι εξοργιστικό να κατευθύνεται δημόσιο χρήμα (υποτίθεται για την ανάπτυξη του τόπου) χωρίς τους ντόπιους.

Εμείς θα καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία την πρότασή μας για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του τόπου μας, στη βάση της αμπελοκαλλιέργειας και των μεταποιημένων προϊόντων της (κρασιά και αποστάγματα), ακολουθώντας όλο το φάσμα, από την καλλιέργεια, την παραγωγή, την μεταποίηση και την προώθησή τους.

Θα περιμένω τις προτάσεις του δημάρχου και των άλλων επικεφαλής των παρατάξεων.

Θεωρώ πως πρέπει να οριστεί τώρα το πλαίσιο ενεργειών και με την εμπλοκή των παραγωγικών φορέων να ξεκινήσει η προσπάθεια προώθησης του τόπου και των εξαιρετικών προϊόντων μέσω της ανάδειξης της παραγωγικής διαδικασίας της τεχνογνωσίας των ντόπιων και τις ιδιαιτερότητες του τόπου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ