ΣΤΗΝΟΥΝ ΜΠΛΟΚΟ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ Ε65 – ΔΕΛΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δείτε τί αναφέρει ανακοίνωση – κάλεσμα της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού

Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Α.Σ. και αγρότες του νομού, ύστερα από μια μαζική σύσκεψη στον Παλαμά, σας καλούμε να πάρετε την υπόθεση επιβίωσης στα χέρια σας. Να μην περιμένετε λύσεις από τα πάνω ή νέους «σωτήρες» που η ίδια η πείρα της ζωής έχει δείξει πως δημιουργεί νέα αδιέξοδα και δυσκολεύει την κατάσταση. Η αναμονή και η απογοήτευση φέρνει τα χειρότερα.

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, μόνο όταν βγήκαμε μαζικά στον δρόμο του αγώνα με τα αιτήματα που έχουμε, αποσπάσαμε ορισμένες κατακτήσεις. Ακόμα και το κουτσουρεμένο αγροτικό πετρέλαιο ή η όποια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, που πήραμε πριν λίγο διάστημα, καθώς και η εξαγγελία της όποιας επιδότησης θα δώσουν στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, τα κερδίσαμε στα μπλόκα του Φλεβάρη.

Για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια, για την γενικότερη ακρίβεια, δεν φταίει μόνο ο πόλεμος (όπως μας πιπιλίζουν τα αυτιά).

Όλα αυτά είχαν ξεκινήσει πριν τον πόλεμο και η αιτία είναι η «πράσινη ανάπτυξη», η «απελευθέρωση» της ενέργειας, η αισχροκέρδεια των ομίλων και τα κέρδη των βιομηχάνων και εμπόρων που στηρίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. με πακτωλό χρημάτων.

Το πετρέλαιο ξεπέρασε πολλές φορές τα 2 ευρώ στην καλλιεργητική περίοδο.

Το αγροτικό ρεύμα από 0.07 λεπτά/kwh τριπλασιάστηκε, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, κλπ, διπλασιάστηκαν.
Γι’ αυτό ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα εφόδια, πλαφόν στο αγρ. ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια.

Την ίδια στιγμή, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές τιμές, πχ στο βαμβάκι, τις πήρε για φέτος το χρηματιστήριο και οι εκκοκκιστές. Αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά» που ευαγγελίζονται και δεν επιτρέπουν εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης όπως διεκδικούμε ώστε να φτάνει φτηνά και υγιεινά στη λαϊκή κατανάλωση η παραγωγή μας.

Ταυτόχρονα, αρκετοί συνάδελφοι είδαν, ελέω δορυφόρου, περικοπές στις επιδοτήσεις και στα προγράμματα «απονιτροποίησης», ενώ και η νέα ΚΑΠ προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις. Διεκδικούμε άμεση πληρωμή των χρωστούμενων και αναπλήρωση εισοδήματος.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι δημοσιονομικές συνθήκες φτάνουν για να δίνουν μέσο προϋπολογισμού (που εμείς πληρώνουμε), 370 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους και σε εμάς 68 εκατ. ευρώ για μια φορά φέτος, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε κόψει το 2016.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως από τα 70 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (το νέο υπερμνημόνιο της Ε.Ε., που εμείς πάλι θα πληρώσουμε), οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πάρουν ψίχουλα, όπως έγινε και με τις κορονοενισχύσεις, που από τα 32 δις. ευρώ που τάισε το κράτος τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι, πήρανε μόνο 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1%.

Όλα αυτά δείχνουν πως οι κυβερνήσεις, οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι τράπεζες, κλπ, που εκμεταλλεύονται τον κόπο και την παραγωγή μας, είναι απέναντι μας.

Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και την δύναμη μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορώνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια.

Γι’ αυτό σας καλούμε, η οργή και η αγανάκτηση να γίνει οργάνωση και αγωνιστική συμμετοχή στη δράση. Να λειτουργήσουμε συλλογικά και ενωμένα για να διεκδικήσουμε: τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα επιβίωσης, για μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και άμεση πληρωμή των χρωστούμενων, για 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για έργα υποδομής και άρδευσης, κλπ, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ