Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Το μήνυμα του Χρ. Κέλλα από το Μαρόκο

«Στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η συντονισμένη ανάσχεση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο είναι απαραίτητη και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του πολιτικού κόσμου.»

Τα ανωτέρω σημείωσε ο επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (PAM) και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από το Μαρόκο, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των κρατών της Ευρωμεσογείου και του Περσικού Κόλπου, προσθέτοντας:

«Καλούμαστε να βγούμε ενωμένοι από την κρίση και να απαντήσουμε στις προκλήσεις συλλογικά και αλληλέγγυα. Απαιτείται ταχεία σύγκλιση των οικονομιών μας και μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Πρωταρχική προϋπόθεση, για να δούμε την περιοχή μας σταθερή και ευημερούσα, είναι η οικονομική ανάπτυξη, η οποία δύναται να προαχθεί μέσα από λειτουργούσες οικονομίες, οι οποίες ευνοούν την επιχειρηματικότητα και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την εμπορική και χρηματοοικονομική συνεργασία των κρατών μας, προάγοντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των εξαγωγικών δυνατοτήτων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή μας πρέπει να προαχθούν, καθώς η ανάπτυξή τους αξιοποιεί παραγωγικές δυνατότητες των οικονομιών μας και δημιουργεί πλουραλιστικές κοινωνίες, που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση συνιστά σημαντική προϋπόθεση ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο να υποστηρίξουμε τη χρηματοδότηση ψηφιακών υποδομών σε όλη τη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, δημιουργώντας εναρμονισμένα νομοθετικά πλαίσια και διασφαλίζοντας τη διασύνδεση και τη συνδεσιμότητα κοινωνιών και πολιτών.

Προς τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαίο να υποστηρίξουμε το “start-up market” project της PΑΜ, το οποίο θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους, καθώς και το ερευνητικό project PRIMA, που στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση του νερού στις ξηρές περιοχές της Μεσογείου και στην προώθηση της αειφόρου διαχείρισης των αγροδιατροφικών συστημάτων».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε:

«Οι οικονομίες των περιφερειών μας, παρότι παρουσιάζουν μεγάλη εισοδηματική διαφοροποίηση, προσφέρουν τη δυνατότητα για την οικοδόμηση ενός πιο “ανοιχτού”, περιεκτικού και σύνθετου συστήματος αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, ευθυγραμμίζοντας τους πόρους και τις προσπάθειες γύρω από ένα σύνολο κοινών στόχων».

Σημειώνεται ότι τον Χρήστο Κέλλα συνοδεύουν στο Μαρόκο, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ και μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στην PAM, Μάξιμος Σενετάκης, και ο Λαρισαίος, με καταγωγή από τη Μελία, Γιώργος Χονδρονάσιος, από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ