ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ: ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο που από την Παρασκευή έγινε γνωστό και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή. Η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, κοινοποίησε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε.

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρoέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρομπέρτα Μετσόλα.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ευρωβουλευτής, και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Ο κ. Παπαδημούλης δημοσίευσε μάλιστα και το σχετικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια των ευρωβουλευτών από την πρόεδρο Μετσόλα.

Στη διάσκεψη προέδρων το θέμα

Όπως είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα η «Η» είχαν ξεκινήσεις ενέργειες ώστε να τεθούν σε ισχύ διαδικασίες για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της Αντιπροεδρίας του ευρωκοινοβουλίου.

Οπως έκανε μάλιστα γνωστό η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (S&D), Iratxe Garcia Perez, θα ζητήσει την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή. Επιπλέον, η  Πέρεζ, σημειώνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Την Κυριακή οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αρμόδιος εισαγγελέας στις Βρυξέλλες του Βελγίου θα αποφασίσει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής για την τύχη της κ. Καϊλή. Μέχρι τότε, θα παραμείνει υπό κράτηση. Νωρίτερα πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου στις 13:00, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από ανακριτή και εισαγγελέα. Στο δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί, θα εξηγείται το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και ποιες θα είναι αυτές.

Η διαδικασία της καθαίρεσης

Σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, απαιτείται πρώτα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων με πλειοψηφία 60% και μετά έγκριση από την Ολομέλεια με τα 2/3. Το αίτημα για την καθαίρεση της έχουν ζητήσει επίσης οι Πράσινοι του ευρωκοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, έχει ζήτησει από την Εύα Καϊλή, μέσω του εκπροσώπου τύπου, να παραδώσει την έδρα της. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθείται ο εθνικός κανονισμός και έτσι την έδρα θα πάρει ο τρίτος υποψήφιος, ο Νίκος Παπανδρέου.

imerisia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ