ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ «ΑΡΩΜΑ» ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ» ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Συνεδρίασε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου η Γραμματεία της ΠΕΜ στον Παλαμά Καρδίτσας για να εξετάσει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι αλλά και την αγωνιστική απάντηση και διεκδίκηση από το αγροτικό κίνημα.
Τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική την συνέχιση των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές-εξευτελιστικές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στην λαϊκή κατανάλωση από 5 ως 10 φορές πιο ακριβά κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες με τις ευλογίες και πλάτες της Κυβέρνησης που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει.
Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη την χώρα, όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς 6 ως και 10 μήνες μετά από την στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει την χαμένη παραγωγή.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Ιανουαρίου 2023 – χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους – κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ότι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στο τσεκ σε όλη την χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η Κυβέρνηση να στρέφει τον ένα αγρότη απέναντι στον άλλο ώστε να μην στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαική πολιτική της.
Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό. Αναδείχνουμε τις ευθύνες που διαχρονικά έχουν όλες οι κυβερνήσεις για την γιγάντωση του κόστους παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο που όλες διατηρούσαν για τους αγρότες αλλά έδιναν και δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες.
Την Ενέργεια που έχει τριπλασιάσει το αγροτικό ρεύμα αλλά και το οικιακό στα σπίτια μας με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πρόστιμο ρύπων στον λιγνίτη που όλες οι Κυβερνήσεις αποφάσισαν όταν μας προέτρεπαν και πανηγύριζαν για την λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη» ώστε να δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε 5 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα μέσα και εφόδια και τις ζωοτροφές που έχουν διπλασιαστεί.
Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
Η Γραμματεία της ΠΕΜ χαιρετίζει τους αγρότες της Καρδίτσας που έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στον Ε-65 παλεύοντας για την επιβίωση τους. Καταδικάζει τον κρατικό αυταρχισμό που εκφράζεται με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχει στήσει για μια ακόμη φορά απέναντι στους αγρότες λες και κάνουν έγκλημα που αγωνίζονται για την επιβίωση τους. Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δεν μας τρομάζουν και θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Κυβέρνηση.
Χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη την χώρα που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με τρακτέρ και με συγκεντρώσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα σε Ροδάκινα, Μήλα, Σταφίδα και άλλα προϊόντα διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις και κατακτώντας αποτελέσματα.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την χώρα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εμπειρία τους. Καμιά Κυβέρνηση δεν μας παραχώρησε τίποτα, στάθηκαν απέναντι μας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα αλλά μπουκώνοντας με δις ευρώ τους επιχειρηματίες. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος που στον Προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στην Βουλή προβλέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, προβλέπουν πάνω από 1 δις ευρώ φοροαπαλλαγές και στήριξη σε βιομηχάνους και εφοπλιστές και τίποτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου σε όλη την χώρα ενάντια στον Προϋπολογισμό που θα ψηφίζεται την ίδια ημέρα στην Βουλή. Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων δίνοντας από κοινού την μάχη για την επιβίωση μας.
Καλούμε τους συναδέλφους να αναλάβουν την ζωή τους στα χέρια τους. Μην περιμένουν άλλος να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» ούτε και να έχουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους «σωτήρες» που θα εμφανιστούν πάλι να μοιράσουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία μας και την αβεβαιότητα μας για το μέλλον. Πιστέψτε στο δίκαιο των αιτημάτων μας αλλά και στην δύναμη του αγώνα μας. Ότι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας.
Αυτός είναι ο δρόμος που σας καλούμε να πορευτούμε και είναι μονόδρομος!
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισε να διοργανώσει μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στην Λάρισα καλώντας τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που αγωνιά να συμμετέχει ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε ώστε να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις.
Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους και να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουν και να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την δράση μας το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ