Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τη στέγαση των νέων, των ευάλωτων και κοινωνικά ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεγελάσει προεκλογικά τους νέους, τους φτωχούς και τους κοινωνικά ευπαθείς, καθώς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεσαίου εισοδήματος προς όφελος των τραπεζών και των μεγαλοεργολάβων.

Το νομοσχέδιο αυτό, θα δημιουργήσει προσδοκίες σε πολλούς συμπολίτες μας, αλλά τελικά θα αφορά ελάχιστους. Θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους χωρίς να αντιμετωπίζει το στεγαστικό πρόβλημα, παρόλο που σήμερα το 45% των νοικοκυριών δαπανούν για τη στέγαση το μισό μηνιαίο εισόδημά τους, που τα κόκκινα δάνεια στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν εκτοξευθεί στις 700.000 και οι πλειστηριασμοί στις 50.000, και που δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και όλα αυτά, ενώ οι ληστρικές πολιτικές της κυβέρνησης και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb έχουν οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των ενοικίων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα το «Σπίτι μου» προβλέπει μόλις 2.500 χαμηλότοκα δάνεια για νέους, ή ζευγάρια 25-39 ετών που, για να τα εξυπηρετούν επί 30 χρόνια, θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά, ή προσωπική περιουσία, εφόσον το επιτόκιο είναι μεταβλητό, κι έτσι εάν το δάνειο «κοκκινίσει», κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Από την άλλη, με τη μέθοδο της «Κοινωνικής αντιπαροχής» που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση παραχωρείται δημόσια γη σε εργολάβους, χωρίς το Κράτος να αναλαμβάνει άμεσα τη χρήση και την εκμετάλλευση των κατοικιών. Παραχωρεί έτσι τη γη για άγνωστο χρονικό διάστημα στους κατασκευαστές έναντι μίσθωσης με χαμηλότερο, επίσης άγνωστο, ενοίκιο ενός ποσοστού των κατοικιών αυτών. Έτσι, κάνει δώρο στους φίλους της μεγαλοεργολάβους ακριβά «φιλέτα» γης και ακινήτων στα κέντρα των πόλεων.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» είναι άλλο ένα διαφημιστικό κόλπο της κυβέρνησης, που με αυτόν τον τρόπο εμπαίζει τους εξαιρετικά φτωχούς νέους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προσφέροντας έναν μικρό αριθμό κατοικιών μπροστά στο πλήθος πιθανών δικαιούχων, ζητώντας από ιδιοκτήτες να προσφέρουν τα σπίτια τους στο νέο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, προσαυξημένο το πολύ 10% σε σχέση με το προηγούμενο.

Τέλος, το ‘’Ανακαινίζω-ενοικιάζω’’ απευθύνεται σε ελάχιστους ιδιοκτήτες και μόνο για 12.500 ακίνητα, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 4.000 ευρώ, με τον όρο τα ακίνητα αυτά να μην έχουν επιδοτηθεί την τελευταία πενταετία για ανακαίνιση, να έχουν παραμείνει ξενοίκιαστα τα τελευταία 3 χρόνια και να ενοικιαστούν ανακαινισμένα τουλάχιστον για τρία χρόνια. Μα 4.000 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για την αλλαγή του ηλεκτρικού πίνακα και των υδραυλικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εντάξει στο πρόγραμμά του τεκμηριωμένη και κοστολογημένη στεγαστική πολιτική με την άμεση κατάργηση του πτωχευτικού νόμου Μητσοτάκη και με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb σε νομικά πρόσωπα και με δυνατότητα των φυσικών προσώπων να εκμεταλλεύονται μέχρι 2-3 ακίνητα, με την ειδική επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών (175.000 νοικοκυριών, 400.000 ατόμων, διπλάσια από ό,τι σήμερα), καθώς και με τη δημιουργία Τράπεζας Στέγης από κατοικίες ιδιωτών, στους οποίους θα δίδονται κίνητρα, (όπως φοροελαφρύνσεις, εξασφάλιση πληρωμής του ενοικίου, ενεργειακή αναβάθμιση-ενεργειακό πιστοποιητικό, πυρασφάλεια, νομική κάλυψη, ανακαίνιση κατά τη λήξη), από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας κ.λ.π. κι από κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους.

Να αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα και να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ