ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Η ανακοίνωση – κάλεσμα της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας

Όταν ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 10%, εξαφανίζοντας τους εδώ και μια δεκαετία παγωμένους μισθούς των εργαζομένων και η κυβέρνηση αρνείται κάθε συζήτηση για αυξήσεις, για να μην χαθεί το «κεκτημένο» των παγωμένων μισθών που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων, είναι η ώρα να κατέβουμε σε απεργία! Όπως σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι η ακρίβεια αντιμετωπίζεται μόνο με κινητοποιήσεις, έτσι και εδώ ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε αυτό που άρχισε την 9η του Νοέμβρη και να δείξουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

Όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά έχουν έναν κοινό στόχο: να πιστέψουν οι εργαζόμενοι ότι δεν μπορούν να διεκδικήσουν ποτέ ξανά αυξήσεις, να δεχτούν να δουλεύουν όλο και περισσότερο για όλα και λιγότερα. Να πιστέψουμε ότι τη στιγμή που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επιδοτούνται από το κράτος με εκατομμύρια, οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να αποκτήσουν ούτε ένα μικρό τμήμα από τον πλούτο που παράγεται. Με αυτόν τον τρόπο μια κατάσταση που επιβλήθηκε για να περάσει η κρίση, γίνεται μόνιμη –ήδη τα δώρα των εργαζόμενων στο δημόσιο έχουν καταργηθεί εδώ και δέκα χρόνια- τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει την άνοδο των δεικτών της οικονομίας!

Όμως δεν είναι μόνο ο μισθός. Το σχολείο, τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών και τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας βάλλονται. Η άρνηση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς του 2020, πριν τους περάσει από αξιολόγηση, δείχνει πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στην εποχή της αξιολόγησης.

Η εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης στο σχολείο με την επιβολή της αυτοαξιολόγησης, του θεσμού του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή, της Τράπεζας Θεμάτων και των πολλαπλών εξετάσεων δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό, ταξικό και κατηγοριοποιημένο σχολείο για όλο και λιγότερους. Οι διώξεις των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται είναι οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες και δείχνουν ότι ο αυταρχισμός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να διοικήσουν την εκπαίδευση από και εμπρός.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε στην κλαδική απεργία της 15ης Δεκέμβρη.

Γιατί μόνο με τους αγώνες των εργαζομένων μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε. Με αγώνες όμως που θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: θα έχουν συνέχεια και διάρκεια, θα είναι πολύμορφοι και θα έχουν στόχο την κλιμάκωση. Τέτοιοι αγώνες δεν μπορούν να γίνουν από την ηγεσία της ΟΛΜΕ, καθώς ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ έχουν συγκροτήσει μια συμμαχία κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ΔΑΚΕ χαρακτήρισε την απεργία ως «συμβολική» – καθόλου συμβολικό δεν θα είναι, όμως, το οικονομικό κόστος της απεργίας για τον απεργό! Γι΄ αυτό οι απεργίες πρέπει να εντάσσονται σε έναν αγωνιστικό σχεδιασμό, που να εμπνέει και να δίνει αυτοπεποίθηση στους/στις εργαζόμενους/ες.

Οι Παρεμβάσεις θα επιδιώξουμε η απεργία να πάρει ουσιαστικό διεκδικητικό περιεχόμενο και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχει και να αποτελέσει αφετηρία αγωνιστικής αφύπνισης του κλάδου! Με νέες γενικές συνελεύσεις και πραγματική γενική συνέλευση προέδρων το Γενάρη και κλιμάκωση του αγώνα με οργάνωση 48ωρης απεργίας.

Γι’ αυτό και την Πέμπτη 15 του Δεκέμβρη απεργούμε όλοι, κατεβαίνουμε στο δρόμο και αγωνιζόμαστε για να έχουν συνέχεια και προοπτική οι κινητοποιήσεις μας!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 13:00 ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ( ΔΗΜΗΤΡΑΣ 25)

Διεκδικούμε:

Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17.

Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι της Ειδικής Αγωγής που διορίστηκαν τον Αύγουστο του 2020.

Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο (ρεύμα, ενέργεια, κ.α)

Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).

Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση των νόμων 4692/2020 & 4823/2021 καθώς και των υπουργικών αποφάσεων για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.

Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.

Μέτρα προστασίας (15 μαθητές στο τμήμα, καθαρίστριες, απαραίτητα υλικά, κ.ά.).

Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη – Παλεύουμε για την ανατροπή του!

Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.

Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ