ΈΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ 2023 ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΔΛΑΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο Μ. Χαρακόπουλος στη Βουλή για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας 

«Όσοι λίγοι, δυστυχώς, είχαμε την υπομονή να συμμετέχουμε σε αυτή τη συνεδρίαση έξι ώρες τώρα, νομίζω κάτι αποκομίζουμε. Βγαίνει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με έγγραφο -όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- υπέδειξε τον αποκλεισμό, στο προηγούμενο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) στη Θεσσαλία, του σεναρίου μεταφοράς νερού από άλλο υδατικό διαμέρισμα.

Δηλαδή απέκλεισε εκ προοιμίου την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο, από τη Δυτική Ελλάδα στην Θεσσαλία.

Άρα, λοιπόν, όταν αποκλείονταν από το σχέδιο διαχείρισης το σενάριο αυτό, μοιραίες ήταν οι όποιες επιπλοκές μετά στη διοίκηση ή στην ΕΕ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο τέλος της μαραθώνιας κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών με την Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρου Βαρελίδη, υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ ζητούμε αναθεώρηση από μηδενική βάση των Σχεδίων Διαχείρισης, αποκλείοντας εκ προοιμίου την απαγόρευση που υπήρχε, δείχνει νομίζω και την πολιτική βούληση της παρούσης κυβέρνησης. Κρατώ, επίσης, ως νέο δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι τον Μάρτιο θα γνωρίζουμε τις μελέτες, τι προτείνουν οι μελετητές και μέχρι τέλος του 2023 θα έχουμε το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής».

Δύο καθαρές πολιτικές θέσεις

Σύμφωνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο «αυτό είναι και ένα νέο δεδομένο που πρέπει να σταθμίσουν και οι πολίτες της Θεσσαλίας, διότι πια έχουμε δύο καθαρές πολιτικές θέσεις:

α) Της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που διαφωνεί με το έργο και το υπονόμευσε ευθέως, με έγγραφο -θα παρακαλούσα να κατατεθεί στην Επιτροπή μας διότι μέχρι τώρα το ακούγαμε αλλά πια έχουμε επίσημη εντολή, έγγραφη, της διοίκησης, οπότε να κατατεθεί για να το γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλίας και όλης της χώρας.

β) Από την άλλη μεριά έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει την πρόθεση να εξετάσει όλα τα δεδομένα και της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, προκειμένου τα έργα αυτά που έχουν στοιχίσει τόσο στον ελληνικό λαό, στον φορολογούμενο, εδώ και τριάντα χρόνια, να μπορέσουν να ολοκληρωθούν για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα οποία αναλύσαμε, εξίμιση ώρες τώρα, για την αποτροπή της ερημοποίησης, την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, την παραγωγή πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον, ενέργειας, που τόσο γλαφυρά παρουσίασαν οι άνθρωποι που τόσα χρόνια τα παρακολουθούν πολύ στενότερα από εμάς.

Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη για εξαγωγή και πολιτικών συμπερασμάτων αυτή η συνεδρίαση».

Μείζον πρόβλημα το υδατικό

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τα προεδρεία των Επιτροπών «για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης που είναι και σε συνέχεια προηγούμενων συνεδριάσεων και καταδεικνύει το ενδιαφέρον όλων των Βουλευτών της Θεσσαλίας που, είτε είμαστε μέλη των Επιτροπών είτε όχι, είμαστε σήμερα παρούσες και παρόντες σε αυτή τη συνεδρίαση, γιατί το υδατικό είναι το κατεξοχήν μείζον πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου.

Θέλω να καλωσορίσω ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της Περιφέρειας. Βλέπω τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Κιλελέρ, τον Θανάση Νασιακόπουλο, να καλωσορίσω τους εκπροσώπους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., τον Πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου και, κυρίως, αυτούς που τόσα χρόνια διατηρούν ζωντανό το ζήτημα του Αχελώου και είναι πρωτίστως τα μέλη της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία.

Καταρχήν, επειδή ετέθη το ζήτημα εάν θα έπρεπε να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια ή όχι, ετέθη και στη σύσκεψη που είχαμε κάνει σχετικά πρόσφατα με την ΠΕΔ Θεσσαλίας και την Περιφέρεια και είχα πει τότε ότι οι δικές μας οι δυνατότητες είναι το ζήτημα να το φέρουμε στις Επιτροπές, όπως και πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση. Στην Ολομέλεια για να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών –προσπαθώ να το εξηγήσω σε όσους δεν ξέρουν τις διαδικασίες της βουλής– θα πρέπει είτε να το αιτηθεί ο Πρωθυπουργός είτε κάποιος από τους Αρχηγούς των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Εάν η αντιπολίτευση, είτε η μείζονα είτε η ελάσσονα, θεωρεί ως πρωταρχικό ζήτημα αυτό, μπορούσε να το είχε προτάξει τόσον καιρό και να ζητήσει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα που έχει. Άλλος τρόπος για να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια είναι με την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης από κάποιο Κόμμα, όπου, επίσης, γίνεται μια συζήτηση, όχι όμως σε επίπεδο Αρχηγών».

Φράγμα στη Σκοπιά

Ο κυβερνητικός βουλευτής συνέχισε σημειώνοντας ότι «για την ουσία του ζητήματος, επειδή είναι ένα πρόβλημα τεράστιο που μας απασχολεί όλους, παίρνοντας την εντολή που μου είχε δώσει τότε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε μία σύσκεψη στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης, μετέφερα το αίτημα στον κ. Γεραπετρίτη και πραγματοποιήθηκε πράγματι μια διευρυμένη συνεδρίαση.

Ακούω κριτική ότι από τότε δεν έγινε τίποτα. Εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης, φύσει αισιόδοξος βλέπω πάντα μισογεμάτο το ποτήρι. Νομίζω ότι εκείνη η συζήτηση ευαισθητοποίησε και την κυβέρνηση. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα την 1η Φεβρουαρίου στη συνάντηση που είχα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα έργο πνοής για τον θεσσαλικό κάμπο και δη για όλη την επαρχία Φαρσάλων και όχι μόνο, δρομολογήθηκε και γίνεται πράξη. Μιλώ για το Φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, ένα έργο για το οποίο δεκαετίες μιλάγαμε και ουδείς πίστευε ότι μπορούσε να γίνει πράξη. Με εντολή του Πρωθυπουργού, λοιπόν, δρομολογείται, αυτές τις ημέρες δημοπρατείται το έργο και έχει έναν καθαρό οδικό ορίζοντα.

Εγώ χαίρομαι που βλέπω Γενικούς Γραμματείς εκπροσώπους της κυβέρνησης -μακάρι να είχαμε Υπουργούς- και νομίζω, κ. Πρόεδρε, ότι από τη σημερινή συζήτηση για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά θα πρέπει να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη. Έχουμε το βασικό πρόβλημα που είναι ο Αχελώος, ένα έργο το οποίο έχει δαιμονοποιηθεί, έχει συκοφαντηθεί, αλλά είναι ένα έργο πρωτίστως περιβαλλοντικό. Ένα έργο το οποίο θα παράξει πράσινη, φιλική προς το περιβάλλον, ενέργεια, θα αντιμετωπίσει το υδατικό και το αρδευτικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε που βρισκόμαστε, πρώτα από όλα, με την αναθεώρηση, την επικαιροποίηση, του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών στον θεσσαλικό κάμπο. Ένα, λοιπόν, είναι αυτό. Και περιμένουμε από την κυβέρνηση να έχουμε σαφέστερη ενημέρωση, για να δούμε αυτόν τον οδικό χάρτη.

Δεύτερον, επειδή μιλούμε για ένα πλέγμα έργων. Αφού είναι και η Περιφέρεια εδώ και εκπρόσωποι των υπουργείων να έχουμε μια εικόνα των παράπλευρων έργων, των ταμιευτήρων, των τοπικών φραγμάτων που θα γίνουν. Πολλά από αυτά υλοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία απευθείας με τους δήμους. Άλλα πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επομένως, από τη σημερινή συνεδρίαση, εγώ αυτό προσδοκώ. Να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας, βεβαίως, των εκπροσώπων της τοπικής μας κοινωνίας, των φορέων που τόσα χρόνια καταθέτουν δημιουργικές προτάσεις, αλλά να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Να δούμε, δηλαδή, συγκεκριμένα βήματα, σε έναν οδικό χάρτη για τον Αχελώο, πως θα ξεμπλοκάρει και θα υλοποιηθεί η μερική μεταφορά νερού. Ποια είναι τα τοπικά έργα, πέραν του φράγματος της Σκοπιάς, το οποίο, δόξα τω Θεώ, δημοπρατείται. Ποια είναι τα επιμέρους τοπικά έργα, ταμιευτήρες, φράγματα, που θα δώσουν λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα της Θεσσαλίας, η οποία απειλείται με ερημοποίηση».

Εκτός του κ. Βαρελίδη, εκ μέρους της κυβέρνησης τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσε η Γενική Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Μαρία-Έλλη Γεράρδη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ