Ο Μ. Χαρακόπουλος στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή – Ζήτησε ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών – Κάλεσε του πολίτες να περνούν από “ψιλό κόσκινο” τους υποψήφιους πολιτικούς
«Αναμφίβολα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 σκιάζεται από την επικαιρότητα των υποκλοπών και τις αποκαλύψεις διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, που εντείνουν το κλίμα απαξίωσης της πολιτικής και είναι καμπανάκι για άρχοντες και αρχόμενους, για κόμματα και πολίτες. Όταν επιλέγουμε τους υποψήφιους πολιτικούς οφείλουμε να τους περνούμε από ψιλό κόσκινο -όπως λέει ο λαός- πριν τους βάλουμε στους κομματικούς συνδυασμούς και να μην κάνουμε εκπτώσεις σε αρχές. Αλλά και ως πολίτες να μην παρασυρόμαστε από ό,τι γυαλίζει, γιατί κατά κανόνα δεν είναι χρυσός. Ας είμαστε πιο υποψιασμένοι με τις φαντεζί, πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες, για να μην πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά τη συζήτηση της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023.
Ταχύτερη διαλεύκανση των υποκλοπών
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «βεβαίως είναι στη σωστή κατεύθυνση η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ΕΥΠ και η ενίσχυση της λογοδοσίας. Είναι όμως επιβεβλημένη, όπως επισημαίνεται και στο κύριο άρθρο σήμερα της “Καθημερινής”, η ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «όποια κι αν είναι η μίζερη κριτική που απεγνωσμένα επιδιώκει να ισοπεδώσει τις κυβερνητικές επιδόσεις κάθε σύγκριση είναι συντριπτική. Η Κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, εν μέσω των πληγών του Φαραώ που της έτυχαν -από την πανδημία και την τουρκική προκλητικότητα μέχρι τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση- να στρίψει το πηδάλιο της χώρας στα νερά της κανονικότητας.
Αυτό το μαρτυρά το γεγονός ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος, εδώ και δώδεκα χρόνια, που συζητείται εκτός μνημονιακού προγράμματος και εκτός πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Το μαρτυρούν οι αριθμοί, που συνήθως δεν λένε ψέματα. Η χώρα μας αναβαθμίστηκε σε μια τριετία 11 φορές και είμαστε ήδη προ των πυλών για μια ακόμη σημαντική αναβάθμιση. Το μαρτυρά ο ρυθμός ανάπτυξης που κινείται στο 5,6% το τρέχον έτος. Και βεβαίως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα συνιστά η αύξηση των επενδύσεων κατά 30% αυτήν την τριετία».
Εύκολη η δημαγωγία…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας «ναι, θα θέλαμε περισσότερα. Θα ήμασταν ευτυχέστεροι αν είχαμε εφαρμόσει το πρόγραμμά μας κατά γράμμα. Ωστόσο, ποιος θα αρνηθεί ότι αυτή η Κυβέρνηση αντιμετώπισε κάθε πιθανή και απίθανη κρίση που θα μπορούσε να συμβεί; Και ποιος δεν σκέφτηκε ποια θα ήταν η διαχείριση στα γεγονότα του Έβρου, με την καθοδηγούμενη από την Άγκυρα εισβολή χιλιάδων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, αν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ενθυμούμενοι τι συνέβη το 2015; Ή τι θα γινόταν εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε περίοδο πανδημίας ή ενεργειακής κρίσης; Γιατί καλές οι κορώνες και η εύκολη δημαγωγία, αλλά όλοι θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση των “παράταιρων εταίρων”, εκτός του ότι έκλεισε τις τράπεζες, μας επέβαλε είκοσι εννέα νέους φόρους και έκοψε δεκαεπτά φορές τις συντάξεις».
Προσοχή σε Άμυνα, Νέους, Πρωτογενή Τομέα
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε 3 τομείς που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή: «Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Δυστυχώς η Τουρκία, με ή χωρίς Ερντογάν, είναι μια αναθεωρητική δύναμη. Βεβαίως λέμε “ναι” στη διπλωματία, αλλά δεν ρισκάρουμε την κυριαρχία της χώρας, όπως ήθελαν κάποιοι διεθνιστές της αντιπολίτευσης, ούτε την αναθέτουμε στις καλές υπηρεσίες τρίτων. Ορθώς συνεχίζουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, Ναύαρχε, που ξεκίνησε το 2020.
Ο δεύτερος είναι η στήριξη των νέων να κάνουν οικογένεια. Η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια είναι μια καλή αρχή. Χρειαζόμαστε, όμως, άμεσα ένα πλέγμα γενναίων παρεμβάσεων. Διότι η δημογραφική μας απίσχναση είναι ραγδαία.
Ο τρίτος είναι η περαιτέρω στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε δυσχερή θέση αγρότες και κτηνοτρόφους. Ασφαλώς έχουν παρθεί μέτρα για το κόστος παραγωγής, ενώ είναι πρωτοφανούς ύψους οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί την τελευταία τριετία. Οι τραγικές, όμως, ελλείψεις εργατικών χεριών μαρτυρούν και το τεράστιο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα που είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ερήμωση των χωριών».
Θα ρισκάρουμε πολιτική αστάθεια;
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το 2023, τον Προϋπολογισμό του οποίου συζητούμε είναι έτος εκλογών, έτος σταυροδρόμι για το μέλλον της χώρας. Το δίλημμα που εγείρεται ενώπιον των Ελλήνων είναι μέγα. Θα ρισκάρουμε όσα κατακτήσαμε τα τρεισήμισι αυτά χρόνια; Θα αφήσουμε την πολιτική αστάθεια να υπονομεύσει την οικονομία τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι; Θα συμβάλλουμε στην αβεβαιότητα την ώρα που ο γείτονας καραδοκεί για να επιβάλλει τους δικούς του όρους στο Αιγαίο; Είμαι βέβαιος ότι πλέον υπάρχει εμπειρία, υπάρχει η ωριμότητα, υπάρχει το μέτρο σύγκρισης, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν την ανανέωση της καθαρής εντολής στην Κυβέρνηση της ΝΔ για να ολοκληρώσει το έργο της».