Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ότι κρύβεται, κοροϊδεύοντας τους αγρότες για το μείζον υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα της Ειδικής Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Ο κ. Κόκκαλης ξεκαθάρισε πως χωρίς καμία ιδεοληψία τάσσεται υπέρ του Αχελώου και κάθε έργου που διασφαλίζει την αειφορία του Θεσσαλικού κάμπου, αρκεί αυτό να είναι νόμιμο. Πρόσθεσε δε, με νόημα πως το γεγονός ότι πως ένα τόσο φλέγον θέμα συζητιέται την ημέρα του προϋπολογισμού, αλλά και ότι απουσιάζουν βασικότατοι Υπουργοί της κυβέρνησης, «σημαίνει ξεκάθαρη υποβάθμιση και αυτό δείχνει, έλλειψη σεβασμού και στον κόσμο της Θεσσαλίας, αλλά και στους καλεσμένους που ήρθαν.

Κρύβεται η κυβέρνηση, εάν θέλουμε να βγει κάτι σημαντικό πρέπει, να εκφραστεί η πολιτική βούληση».

Αναλυτικότερα η ομιλία του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Χαίρομαι που οι συνάδελφοί μου πλέον βάζουν στη δημόσια κουβέντα, τη λέξη «ερημοποίηση». Η ερημοποίηση του κάμπου θα μας απασχολήσει δυστυχώς, για τα επόμενα χρόνια και δυστυχώς, θα τη βρίσκουμε μπροστά μας.

Ξηρασία, ερημοποίηση. Από το 2001, προβλέπονταν η κατάρτιση του εδαφολογικού χάρτη στη χώρα μας. Δηλαδή, να γνωρίζουμε σε ποια εδάφη επιτρέπεται και τι. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για να καταρτιστεί εδαφολογικός χάρτης στη χώρα μας, έγινε το 2017, με τη σύσταση επιτροπής με διακεκριμένους επιστήμονες, δίνοντας την εντολή σε αυτούς να καταρτιστεί ο εδαφολογικός χάρτης. Η επιτροπή αυτή κατέληξε το Νοέμβριο 2019 με πόρισμα. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν έχει γίνει τίποτα, δεν έχει καθοριστεί ούτε η γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά επίσης δεν έχει επικαιροποιηθεί το χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να γνωρίζουμε πού εγκαθίστανται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πού όχι. Επίσης, δεν έχει επικαιροποιηθεί το εθνικό σχέδιο για την ερημοποίηση, μέχρι σήμερα που μιλάμε. Βλέπουμε συνεπώς, σημαντικές παραλείψεις της κυβέρνησης.

Έρχομαι τώρα, στο υδατικό πρόβλημα. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου σήμερα. Χτίστηκαν πολιτικές καριέρες στο θέμα του Αχελώου, ακούσαμε φοβερά πράγματα. Ακούμε Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να λένε, να μας πει η κυβέρνηση για τα σχέδια διαχείρισης λεκανών. Ακούμε Βουλευτές της συμπολίτευσης να μας λένε, πού είναι ο σχεδιασμός για τον Αχελώο και το ερώτημα είναι, εμείς ως αντιπολίτευση αν το λένε οι Βουλευτές αυτό, τι μπορούμε παραπάνω να πούμε.

Η λογική λέει ότι, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, έπρεπε να είναι εδώ η Κυβέρνηση, διά των Υπουργών, τα πολιτικά πρόσωπα -γιατί πολιτικά πρόσωπα είναι οι Υπουργοί- και να εκφράσουν τη βούληση την πολιτική. «Ναι, θέλουμε να γίνει ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Μεταξύ των τεσσάρων είναι και η μερική εκτροπή του Αχελώου». Γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο; Γιατί τον κοροϊδεύουν; Να διατυπώσουμε ευχές ήρθαμε εδώ ότι πρέπει να λυθεί το θέμα; Να κάνουμε διαπιστώσεις ότι η Θεσσαλία χρειάζεται νερό; Χαίρω πολύ, χρειάζεται -στην πράξη.

Ακούσαμε και τον Περιφερειάρχη να λέει ότι πρέπει να πάρουμε, ομόφωνα, απόφαση. Στο τι; Έχει κατατεθεί το σχέδιο διαχείρισης λεκανών; Όχι. Να ανταλλάξουμε απόψεις;

Να ανταλλάξουμε απόψεις, ναι. Τι θα πούμε, όμως, στον κόσμο; Δεν είναι η ώρα, επιτέλους, να λέμε την αλήθεια; Ακόμα και να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Ακούσαμε τον Περιφερειάρχη να λέει ότι δικαιωθήκαμε στο δικαστήριο. Πριν τη σκοπιμότητα για ένα έργο, προηγείται η νομιμότητα. Συγγνώμη, δεν υπάρχει λόγος ούτε να αντιδικούμε, ούτε να καυγαδίζουμε. Εάν έχει κριθεί νόμιμο το έργο, νόμιμος ο σχεδιασμός, εγώ σας το λέω αύριο. Γιατί υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα; Έχει κριθεί νόμιμος και δεν το ξέρουμε; Όταν ασκήθηκαν οι πρώτες προσφυγές, ο κ. Φάμελλος δεν ήταν στο Υπουργείο. Η απόφαση, που επικαλείται ο Περιφερειάρχης, είναι του 2012. Κατόπιν, εκδόθηκαν οριστικές, αμετάκλητες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για ποιο λόγο, σήμερα, εδώ, τα λέμε ακόμα στον Θεσσαλό πολίτη και τον κοροϊδεύουμε;

Στην Ημερίδα της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων), είπαμε ότι θα κάνουμε μια σύσκεψη με τους Υπουργούς, για να πούνε ότι θέλουν μία κίνηση. Ας μας πει η πλειοψηφία μία, μόνο μία κίνηση αυτής της Κυβέρνησης ότι είναι υπέρ της μερικής εκτροπής. Να μου πει κάποιος μία συγκεκριμένη κίνηση, στα τρεισήμισι χρόνια, μια εντολή από τα Υπουργεία να προχωρήσει η μερική εκτροπή. Γιατί λέμε ψέματα και κοροϊδεύουμε τους πολίτες;

Με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών, τα οποία έπρεπε να είναι στα τέλη του 2021 και που είναι η αιτία που χάθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι. Αν υπήρχαν τα σχέδια διαχείρισης λεκανών, δεν θα είχε χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι. Ξεκάθαρα πράγματα.»

Κλείνοντας ο κ. Κόκκαλης προανήγγειλε πως «η επόμενη Προοδευτική Διακυβέρνηση, θα διοργανώσει πολύ σύντομα σύσκεψης στη Θεσσαλία, για το θέμα το αρδευτικό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ