ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ποιος δεν θυμάται τον «μπακαλόγατο Ζήκο» στην ταινία «Της Κακομοίρας» που όλο παρίστανε τον παλικαρά, αλλά όταν ερχόταν η ώρα της κρίσης έκανε πίσω και φώναζε «βαστάτε με»; Τον Κώστα Χατζηχρήστο που τον υποδυόταν μου θυμίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Χρήστος Σταϊκούρας, οι οποίοι παριστάνουν τους θυμωμένους με τους τραπεζίτες και, μάλιστα, διαρρέουν πως τους μπινελικώνουν κιόλας!

Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που νομοθέτησαν την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας και των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να πωλούν μετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε τιμή κάτω κι από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Αυτοί που άνοιξαν το δρόμο για τη χορήγηση «χρυσών» μπόνους στα τραπεζικά στελέχη από το 2023 και οι οποίοι δεν φορολογούν τα υπερκέρδη των τραπεζών από τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν είναι πλέον περισσότεροι από 50.000 οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέσα στο 2023 κι όταν ολοένα και μειώνεται και το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, προς τέρψη των τραπεζών και των funds του real estate που παίζουν με τον πόνο των δανειοληπτών.

Ρεαλιστικές και κοστολογημένες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Λύσεις υπάρχουν, δεν θα βρεθούν όμως από αυτή την κυβέρνηση γιατί απλούστατα δεν τις αναζητά. Μόνη της έγνοια είναι πώς οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ωστόσο, είναι και ρεαλιστικές και κοστολογημένες και υλοποιήσιμες. Όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουμε αποδείξει με τη διακυβέρνησή μας το 2015- 2019 ότι το εννοούμε. Τις νομοθετήσαμε τότε, θα τις νομοθετήσουμε ξανά, μαζί με «κούρεμα» μέρους του πανδημικού χρέους.
Επιπλέον, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να σώζουν τα σπίτια τους κι όχι να είναι έρμαια στις διαθέσεις των τραπεζών και των αρπακτικών funds των πάτσηδων. Γι’ αυτό και πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να σώζουν τα σπίτια τους μέσω της νόμιμης οδού, στα δικαστήρια, και με διατάξεις που θα ορίζουν υποχρεωτικότητες για τις τράπεζες. Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό πρέπει να καταργηθεί ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ και για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2020. Ομοίως, πρέπει να βελτιωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στον οποίο έχουν υπαχθεί ελάχιστοι με τα σημερινά του κριτήρια. Και σε αυτήν την περίπτωση εγγύηση ότι τα λόγια μας είναι συμβόλαιο είναι ο νόμος Σταθάκη του 2019 με τον οποίο, μολονότι είχαμε τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας, προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία.

Με το νου και την καρδιά η πολιτική αλλαγή είναι κοντά

Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν καταφέραμε στα τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνήσαμε να διορθώσουμε όλες τις παθογένειες δεκαετιών. Κάναμε και λάθη, τα οποία πληρώσαμε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ωστόσο, σήμερα μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να διαπιστώσουν ποιοι σεβάστηκαν τα χρήματα και τον ιδρώτα τους και ποιοι τα σκόρπισαν σαν να ήταν δικά τους σε απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και ιδιωτικοποιήσεις εθνικών θησαυρών, όπως η ΔΕΗ, σε κολλητούς την ίδια ώρα που εξευτέλισαν το κράτος δικαίου και τους θεσμούς και με τις υποκλοπές.
Η ώρα της κρίσης του λαού είναι κοντά και η οργή του για εκείνους που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του θα εκφραστεί με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, πάνω από την κάλπη. Με το νου και την καρδιά η πολιτική αλλαγή είναι κοντά. Δικαιοσύνη παντού!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ