ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΛΠΗΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ, ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ‘23

Η ομιλία του Β. Κόκκαλη στη Βουλή

Ως «προϋπολογισμό κάλπης» που αποτυπώνει τη νέα κανονικότητα υποκλοπών, σκανδάλων, διαφθοράς και διεύρυνσης των ανισοτήτων χαρακτήρισε αυτόν του 2023 από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα ξέχασε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση, αλλά και σ’ εκείνα που αφορούν την περιοχή της Λάρισας, τους αγρότες, το υδατικό πρόβλημα, την Αβερώφειο Σχολή και το Ογκολογικό Κέντρο που παραμένει στα χαρτιά.

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: Δυστυχώς, καλά λόγια δεν μπορούμε να πούμε για τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ξεκάθαρα προϋπολογισμός κάλπης, προϋπολογισμός ο οποίος αποτυπώνει τη νέα κανονικότητα που φτιάξατε στη χώρα μας: Μια κανονικότητα υποκλοπών, μία κανονικότητα σκανδάλων, διαφθοράς και διεύρυνσης των ανισοτήτων, με μία Κυβέρνηση να περνάει το μήνυμα με όρους πολιτικού μάρκετινγκ και διαφήμισης ότι όλα γινόντουσαν, όλα γίνονται και όλα πιθανόν να ξαναγίνουν.

Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι προϋπολογισμός κάλπης, κάνετε και έναν απολογισμό. Ο απολογισμός σας όμως είναι και η απολογία σας. Δίνοντας σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, ξεχάσατε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού:

Ξεχάσατε τους υγειονομικούς, οι οποίοι κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο δώσατε τη χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ξεχάσατε, αδιαφορήσατε για τους εκπαιδευτικούς.

Ξεχάσατε, αδιαφορήσατε για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, ειδικά το χαμηλόβαθμο, το οποίο εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Ξεχάσατε τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους απαξιώνετε, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενοι τις λίγες περιπτώσεις διαφθοράς.

Ξεχάσατε και αδιαφορείτε για τους εμπόρους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αλήθεια, τι είναι αυτό το θέατρο που παίζεται τις τελευταίες μέρες με τις υποτιθέμενες κόντρες της Κυβέρνησης με τους τραπεζίτες;

Σας έχουμε πει τέσσερα πράγματα: Πρώτον, 120 δόσεις να ανακουφίσουν πραγματικά αυτούς οι οποίοι οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Δεύτερον, να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να αποδείξει στο δικαστήριο και να σώσει την πρώτη του κατοικία. Τρίτον, βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τέταρτον, να τροποποιήσετε αυτόν τον επαίσχυντο νόμο, τον πτωχευτικό νόμο, και να δώσετε τη δυνατότητα να μην νοικιάζει ο ευάλωτος δανειολήπτης, αλλά στο τέλος, μετά από δέκα χρόνια, να αγοράζει εκ νέου το σπίτι του.

Λησμονήσατε και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Δεκαπέντε ημέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι αγρότες καλούνται να πάρουν αποφάσεις σημαντικές και δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα. Τους ξεχάσατε όμως και γιατί δώσατε ψίχουλα και για το κόστος παραγωγής στους κτηνοτρόφους, αλλά στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Αδιαφορείτε και ξεχάσατε και τα ίδια τα νοικοκυριά. Αλήθεια, τι είναι που γίνεται με το «καλάθι του νοικοκυριού»; Υποτίθεται ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι γι’ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα ακριβά τρόφιμα. Σωστά. Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση Υπουργός της Κυβέρνησης λέει ότι το μοσχάρι πιθανόν να μην είναι στο «καλάθι του νοικοκυριού». Εμμέσως έχουμε ένα δελτίο στα τρόφιμα. Τι σόι ανάπτυξη είναι αυτή; Τι σόι αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας έχουμε, όταν ένας πολίτης δεν έχει πρόσβαση σε ένα τρόφιμο;

Και σε τοπικό επίπεδο, όμως, τι γίνεται με τρία πράγματα τα οποία εξαγγείλατε;

Πρώτον, το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας έμεινε μόνο στα χαρτιά και πιθανότατα να γίνει σε άλλη πόλη της Ελλάδας.

Δεύτερον, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή. Την εξαγγείλατε και είπατε ότι θα γίνει το πρότυπο του αγροδιατροφικού τομέα για όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο. Τι έγινε; Τίποτα.

Τρίτον, το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Χτες στον πάνω όροφο συνεδρίασαν δύο Επιτροπές με εκπροσώπους φορέων και έλειπε η Κυβέρνηση. Και ξέρετε γιατί έλειπε η Κυβέρνηση; Διότι κοροϊδεύει τους αγρότες, κοροϊδεύει τους πολίτες όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος ύδατος στη Θεσσαλία.

Αυτή, λοιπόν, είναι η νέα κανονικότητα. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα την οποία εγκαθίδρυσε η Νέα Δημοκρατία. Νέα κανονικότητα, νέα χρεοκοπία, Νέα Δημοκρατία! Ο εφιάλτης όμως αυτής της νέας κανονικότητας θα λάβει τέλος.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΪΛΗ

Σε ότι αφορά το σκάνδαλο «Qatargate», ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «η απαξίωση δημοσίως από τους πολίτες της Ευρωβουλευτού είναι μια γνήσια πολιτική αντίδραση. Γιατί; Διότι είναι θιασώτρια μιας ακραίας νεοσυντηρητικής αριστείας, με κεντροαριστερές υποτίθεται ευαισθησίες, για να καμουφλάρει το όχημα του κοινωνικού αυτοματισμού. Δυστυχώς, σαν τη συγκεκριμένη υπάρχουν αρκετοί με την ίδια αστραφτερή κενότητα».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Σχολιάζοντας τέλος και το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε πως «μέχρι πριν λίγες ημέρες ζητούσαν αποδείξεις. Μέχρι πριν λίγες ημέρες χαρακτήριζαν φαντασιώσεις, ψέματα τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα.
Τώρα έχει αλλάξει το αφήγημα. Tώρα «δεν γνώριζε». Είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο Πρωθυπουργός; Και έχουμε έναν Υπουργό ο οποίος μπροστά στην παρακολούθησή του ψελλίζει μόνο ότι είναι αρκετά χρόνια φίλοι, ενώ έπρεπε να χαλάσει τον κόσμο ζητώντας εξηγήσεις με μηνύσεις και απειλώντας με παραιτήσεις. Με αυτήν του τη στάση δίνει σήμα στην κοινωνία ότι «όλα για μια καρέκλα», επιβεβαιώνοντας το αρχαίο ρητό ότι δεν πρέπει να σε κρατάνε όρθιο, αλλά να στέκεσαι όρθιος».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ