ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η χρονιά που διανύουμε βρίσκει εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής ανέχειας που διαρκώς επιδεινώνεται. Οι καθηλωμένοι μισθοί μας, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής για τη στέγαση και τη μετακίνηση των χιλιάδων εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα, και την κρίση ακρίβειας όλων των βασικών αγαθών, έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση.

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, το δημόσιο σχολείο και η εκπαίδευση στο σύνολό της βάλλεται από την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ. Το ΥΠΑΙΘ επιλέγει αδιάλλακτη, ιδεοληπτική και αυταρχική στάση στην επίλυση των εκπαιδευτικών ζητημάτων και απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο μόνος δρόμος που γνωρίζει είναι αυτός των δικαστικών προσφυγών, αδιαφορώντας για τη δημόσια Παιδεία και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα με την μισθολογική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, έχουμε και τη συνεχή χειροτέρευση των εργασιακών τους συνθηκών και την επαγγελματική εξουθένωσή τους να αυξάνεται διαρκώς. Η απόλυτη αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, η συμπλήρωση ωραρίου σε πολλά σχολεία, η συνεχής αύξηση της γραφειοκρατίας (αξιολόγηση, μέντορες, συντονιστές κλπ), οι πελατειακού τύπου σχέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται όλο το πλαίσιο της ατομικής αξιολόγησης, η κατηγοριοποίηση των σχολείων που επιφυλάσσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας του Συλλόγου διδασκόντων/ουσών με τις υπερεξουσίες των διευθυντών/ντριών, καθώς και η αύξηση των φαινομένων βίας μέσα στα σχολεία έχουν καταστήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού μία εργασιακή γαλέρα άνευ προηγουμένου.

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εξακολουθούν να υπάρχουν, η τράπεζα θεμάτων, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, η υποχρηματοδότηση των σχολείων λειτουργούν σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης με τεράστιες συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας.

Η εμμονή του ΥΠΑΙΘ για την εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει ως ξεκάθαρο στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την αυταρχική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Οφείλουμε με πολύμορφες δράσεις να αποτρέψουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων μας και να βάλουμε φραγμό στην ατομική αξιολόγηση

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΙΧΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ:

• Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

• Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

• Κατάργηση της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων και της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

• Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως (4692/20, 4823/21, 4763/20, 4713/20).

• Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και του νόμου Κεραμέως (4728/20) για ηλεκτρονικές εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

• Κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων και ΕΒΕ.

• Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της κοινωνιολογίας στο Λύκειο

• Επανασχεδιασμός της ύλης και των διδακτικών στόχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την κάλυψη των μορφωτικών κενών των παιδιών εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης. Αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των παιδιών σε κάθε σχολείο. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της τηλεκπαίδευσης.

• Το ΥΠΑΙΘ να ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις προτάσεις του κλάδου, όπως ψηφίστηκαν στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

• Να καταργηθεί η αυταρχική επιβολή των rapid tests στους/στις εκπαιδευτικούς.

Το ζητούμενο για εμάς είναι το Συνδικαλιστικό Κίνημα να ξεπεράσει στην πράξη και με τη δράση του την κρίση συμμετοχής και τις χρόνιες παθογένειές του ώστε να συσπειρώνει δυναμικά τους/τις συναδέλφους, να υπερασπίσει τις κατακτήσεις του και μέσα από καλά στοχευμένους και προετοιμασμένους αγώνες να δημιουργήσει προϋποθέσεις για διεκδικήσεις βασικών ζητημάτων στα εργασιακά, οικονομικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα του κλάδου.

Αποτελεί ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα η στάση που κράτησαν ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην απόφαση Κεραμέως να θέσει σε δυνητική αργία 4 συναδέλφους/ισσες μας. Αντί να συμπαρασταθούν και να τους υπερασπίσουν συντάχθηκαν απόλυτα με την άδικη και καταχρηστική αυτή απόφαση. Οι συνάδελφοι/ισσες δικαιώθηκαν. Αυτό που θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στις συνειδήσεις των συναδέλφων/ισσων είναι η αντισυναδελφική στάση αυτών των παρατάξεων που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των εργαζομένων.

Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ! – Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ¨ΚΟΛΛΗΤΩΝ

Το κράτος – λάφυρο είναι παντού. Από τις απευθείας αναθέσεις δις σε ημέτερους μέχρι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τις τοποθετήσεις προϊσταμένων και πάει λέγοντας. Εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες πληρώνουν καθημερινά την ανικανότητα των ¨αρίστων¨ και τις λογικές του παρελθόντος που δυστυχώς έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο. Άλλη μια φορά ζούμε το σκηνικό να μας πουλάνε ως εκδούλευση τα δικαιώματά μας. Να μην το ανεχτούμε άλλο!

ΣΣΣΣΣΣ! ΜΑΣ ΑΚΟΥΝΕ!

Μέσα στη μαυρίλα των παρακολουθήσεων φίλων και αντιπάλων εμείς λέμε να φωνάξουμε πιο δυνατά πως θέλουμε περισσότερη Δημοκρατία, Αξιοκρατία, Διαφάνεια. Και να δώσουμε ισχυρό μήνυμα πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε παθητικά να βιάζεται η Δημοκρατία και η κοινή λογική…

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους και με τη ψήφο τους να διαμορφώσουν ένα Δ.Σ. στο σωματείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και θα υπερασπίζεται το δίκιο τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ!

Να προτάξουμε τις ανάγκες μας!

Να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο σωματείο!

Να δώσουμε το σωστό μήνυμα στους σωστούς αποδέκτες!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1 Δημόκας Αναστάσιος ΠΕ03

2 Ζαχαράκης Βαγγέλης ΠΕ04.01

3 Ζέρβας Κώστας ΠΕ78

4 Καζής Δημήτρης ΠΕ03

5 Καραγιάννης Ισίδωρος ΠΕ04.01

6 Καρυώτης Θεόδωρος ΠΕ06

7 Κοσμουόγλου Χριστίνα ΠΕ02

8 Λυπημένου Ελένη ΠΕ88.02

9 Μαγαλιού Ερμίνα ΠΕ02

10 Μακανίκα Ελένη ΠΕ02

11 Μπαντραλέξης Μανώλης ΠΕ02

12 Μπιζέλη Βάσω ΠΕ06

13 Οικονόμου Γεωργία ΠΕ04.04

14 Παπαμανώλης Βασίλης ΠΕ11

15 Στεργίου Αναστασία ΠΕ06

16 Τζημαγεώργης Γιώργος ΤΕ01.06

17 Τσακνάκης Γιάννης ΠΕ03

18 Τσιόπας Χρήστος ΠΕ82

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ