Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΟΤΑΝ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ 82.000 ΑΚΙΝΗΤΑ

Ως… ανέκδοτο χαρακτήρισε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη στέγη, όταν όπως εξήγησε από το βήμα της βουλής, «σε δύο χρόνια χάθηκαν 82.000 ακίνητα, όταν σε δύο χρόνια μειώθηκε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατά δύο μονάδες».

Ο Λαρισαίος πολιτικός άσκησε δριμεία κριτική και για τις έωλες εξαγγελίες για τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου που μένουν ακόμη σε κοντέινερ, υπενθυμίζοντας πως από το 2020 ο πρωθυπουργός και υπουργοί του διαβεβαίωναν τους πληγέντες πως «του χρόνου θα ήταν στα σπίτια τους».

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Σπίτι μου», βαρύγδουπος τίτλος, δυνατός. «Σπίτι με το Mega, Σπίτι με τη Νέα Δημοκρατία». Είναι πραγματικά ανέκδοτο να λέτε ότι φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο υπερασπίζεται τη στέγη, ένα νομοσχέδιο το οποίο υποτίθεται ότι βοηθά ανθρώπους να αποκτήσουν στέγη, όταν σε δύο χρόνια χάθηκαν 82.000 ακίνητα, όταν σε δύο χρόνια μειώθηκε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατά δύο μονάδες. Και γιατί μειώθηκε; Διότι απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Αυτό, το λέει η Eurostat, δεν το λέει η Αντιπολίτευση, δηλαδή ότι χάθηκαν 82.000 σπίτια και μειώθηκε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατά δύο μονάδες σε αυτήν τη διετία. Και έρχεστε σήμερα εδώ να μας πείτε ότι ασκείτε κοινωνική πολιτική. Δεν σας πιστεύουμε, όπως δεν σας πιστεύει και ο ελληνικός λαός, γιατί λέτε ψέματα.

Θα πω κάτι που έχει σχέση με τη στέγη, με το νομοσχέδιο. Πριν από δύο χρόνια, στο Δαμάσι Τυρνάβου είχαμε έναν καταστροφικό σεισμό. Τότε, μετά από δυο-τρεις μέρες, κορυφαίοι Υπουργοί, αλλά και ο Πρωθυπουργός, τι είπαν; «Του χρόνου σπίτια σας». Του χρόνου, δηλαδή το 2022. Ο κ. Πέτσας τι είπε; Άτοκα δάνεια στους σεισμόπληκτους και γρήγορη κρατική αρωγή. Τα βλέπετε τα κοντέινερς στο Δαμάσι Τυρνάβου; Είναι 64 οικίσκοι, 50 κατοικήσιμοι, στους οποίους οικίσκους διαβιούν 132 συμπολίτες μας.

Ψέματα, ψέματα, ψέματα. Και έρχεστε σήμερα να υπερασπιστείτε το νομοσχέδιο το οποίο είναι ο πυρήνας της κοινωνικής σας πολιτικής.

Όπως είπατε ψέματα στους σεισμόπληκτους του Δαμασίου και δεν φροντίσατε για την παραμικρή κρατική αρωγή είτε αφορά σε άτοκα δάνεια είτε αφορά στη γρήγορη έκδοση νέων αδειών, έτσι λέτε και σήμερα ψέματα ότι αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Δεν αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αφορά πολύ λίγους και οτιδήποτε ισχύσει –προσέξτε, οτιδήποτε, έστω και αυτό το λίγο- θα είναι μετά από τρία χρόνια τουλάχιστον.

Πρώτον, κοινωνική αντιπαροχή. Σε ποιες περιοχές και σε ποια ακίνητα και πότε θα ισχύσει; Δεύτερον, ποιους αφορά; Λέτε για τους νέους μέχρι 39 ετών. Όταν και αν χτιστεί το οποιοδήποτε σπίτι, θα περάσουν τρία χρόνια, άρα αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται ο τριανταεννιάχρονος, ο τριανταοκτάχρονος και ο τριανταεπτάχρονος.

Δεύτερον, σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης. Ο νέος εργαζόμενος με τρία χρόνια προϋπηρεσία και με 14 μισθούς βγάζει 9.922 ευρώ και καθαρά 8.554, άρα αυτομάτως είναι εκτός του προγράμματος «Σπίτι μου». Μακάρι να ήταν αληθινό.

Επίσης, άλλα κριτήρια, τα γνωστά τραπεζικά κριτήρια. Οι τράπεζες έχουν τοποθετηθεί; Θα γίνουν δεκτοί νέοι οι οποίοι δεν έχουν σταθερή εργασία, θα γίνουν δεκτοί νέοι οι οποίοι τυγχάνει να έχουν κάποιες οφειλές; Όχι βέβαια. Και έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι νομοθετείτε κοινωνική πολιτική. Όχι, δεν νομοθετείτε κοινωνική πολιτική.

Φοιτητικές εστίες: Πότε θα γίνουν; Άγνωστο. Απλά το εκτοξεύετε ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Καμία πρόβλεψη ακόμα και γι’ αυτά τα δάνεια. Στην ουσία τι λέτε; «Ελάτε να πάρετε δάνεια από τις τράπεζες». Κοινωνική πολιτική χωρίς να εγγυηθεί το δημόσιο δεν μπορεί να γίνει. Μέχρι 200.000 ευρώ η αξία του ακινήτου, μέχρι 150.000 ευρώ το δάνειο. Εάν εκτιμηθεί 150.000 ευρώ, τα υπόλοιπα 50 πού θα τα βρει ο νέος ο οποίος παίρνει 600 ευρώ το μήνα; Εάν εκτιμηθεί 130.000, θα είναι 35.000 η ιδία συμμετοχή.

Πού θα τα βρει; Γιατί δεν εγγυάται υπέρ αυτών των νέων η Αναπτυξιακή Τράπεζα; Γιατί δεν ενεργοποιείτε αυτό το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας;

Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι στις οικιστικές μισθώσεις. Το πρόβλημα είναι σήμερα, το πρόβλημα είναι το 2023 που έρχεται. Όλα αυτά τα οποία νομοθετείτε με τις κοινωνικές αντιπαροχές, εάν θα ισχύσουν, θέλουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Σήμερα τι θα πείτε στους νέους που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο; Σήμερα τι θα πείτε στη μεσαία τάξη που δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο; Έχετε μέτρα βραχυπρόθεσμα όπως είναι η επιδότηση ενοικίου, όπως υπό προϋποθέσεις και με την ανάλογη φορολογική πριμοδότηση και πλαφόν στις οικιστικές μισθώσεις; Έχετε τέτοιου είδους σχεδιασμό; Όχι.

Απουσιάζει ο σχεδιασμός, γιατί απουσιάζει το πιο βασικό από την φιλοσοφία σας, δηλαδή το ότι η στέγη είναι υποχρέωση της πολιτείας. Για εσάς δεν είναι υποχρέωση η παροχή στέγης.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ