Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑμεΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ

Στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή υπέρ των πολιτών με αναπηρία και όσων διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αναφέρθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής:

«Αναλάβαμε μια ακόμη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, που έρχεται να προστεθεί στη σειρά παρεμβάσεων , ειδικά για τους ευάλωτους και μη προνομιούχους συνανθρώπους μας.

Στη νέα Τροπολογία, που συνυπέγραψε σύσσωμη η Κ.Ο., προβλέπεται η θεσμοθέτηση, από την Πρωτοχρονιά, ενός μηχανισμού μόνιμης ετήσιας αναπροσαρμογής -με βάση τον αντίστοιχο μηχανισμό ετήσιας αύξησης των κύριων συντάξεων- των οικονομικών ενισχύσεων και του διατροφικού επιδόματος που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας και του εξωϊδρυματικό επιδόματος που χορηγούνται από τον e-ΕΦΚΑ σε άτομα με αναπηρία, καθώς και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, την απέρριψε και με τον τρόπο αυτό, η κυβερνητική αναλγησία κορυφώθηκε παραμονές Χριστουγέννων. Ο Πρωθυπουργός αδυνατεί να αντιληφθεί ότι τη στιγμή που η κοινωνία πλήττεται ανελέητα από μια λυσσαλέα “καταιγίδα” ακρίβειας και αισχροκέρδειας, αποτελεί ελάχιστο χρέος της Πολιτείας να μεριμνήσει για την αναγκαία αναπροσαρμογή στις οικονομικές ενισχύσεις αναπηρίας που χορηγεί ο ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΑ καθώς και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Υπογραμμίζω πως οι εν λόγω ενισχύσεις δεν έχουν αναπροσαρμοστεί για πολλά συναπτά έτη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει προβλέψει αύξηση αυτών ούτε για το 2023. Γι’ αυτό, εμείς επεξεργαστήκαμε την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, που θα επέτρεπε την αναπροσαρμογή των ενισχύσεων, ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Δυστυχώς, η ενασχόληση του Πρωθυπουργού αποκλειστικά με τις ελίτ και τους κομματικά εκλεκτούς, τον έχουν απομακρύνει από τις ανάγκες ενός Λαού που μέρα με την ημέρα φτωχοποιείται και ευτελίζεται.

Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, ώστε οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, οι οικογένειές τους, καθώς και όσοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, να μην συνθλιβούν από την αλματώδη ακρίβεια. Συνεχίζουμε με πράξεις –και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα– να απλώνουμε μια ανοιχτή αγκαλιά, προς κάθε Άνθρωπο που “γονατίζει” υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης δημοσιονομικής κρίσης. Αυτή την τροπολογία που απέρριψε ο κ Μητσοτάκης, θα καταθέσω και θα υποστηρίξω ξανά και όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να γίνει αποδεκτή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ