ΟΥΤΕ ΝΤΕΠΟΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ…

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αννας Βαγενά

Στις 15/11/22, είχα επισημάνει και πάλι τις τρομακτικές ελλείψεις από τα φαρμακεία φαρμάκων που χωρίς αυτά ασθενείς με σοβαρά νοσήματα διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Ήδη από τότε, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι παρουσιαζόταν έλλειψη σε περίπου 400-500 φάρμακα, αριθμός υπερβολικά μεγάλος.

Έχει παράσει ενάμισης μήνας και, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και διανύουμε την περίοδο που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά, με ολοένα και περισσότερα φάρμακα να απουσιάζουν από τα φαρμακεία και δυστυχώς και από τα νοσοκομεία, ακόμα και από το νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ: από τα φάρμακα για τον διαβήτη, το αντιπυρετικό σιρόπι για παιδιά, τα βασικά αντιβιωτικά για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, μέχρι και το απλό ντεπόν.

Οι ελλείψεις αυτές, βέβαια, είναι παγκόσμιες, καθώς η παραγωγή φαρμάκων είναι μειωμένη σε όλον τον κόσμο, και δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας. Όμως εδώ, παρατηρείται το φαινόμενο ότι, παρόλο που οι φαρμακοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να έχουν αποθέματα φαρμάκων για τρεις μήνες και κάθε χρόνο να αυξάνουν τις εισαγωγές φαρμάκων στη Ελλάδα κατά 25%, δεν τηρούν αυτή τους την υποχρέωση.

Από την άλλη, οι παράλληλες εξαγωγές “δίνουν και παίρνουν”, με τις φαρμακαποθήκες να κάνουν εξαγωγές μεγάλης ποσότητας φαρμάκων, τα οποία θεωρούνται φθηνά στην Ελλάδα, σε χώρες του εξωτερικού, όπου τα συγκεκριμένα φάρμακα πωλούνται πολύ ακριβότερα. Κι έτσι, η κερδοσκοπία καλά κρατεί.

Ο υπουργός υγείας πάλι, Θάνος Πλέυρης, και ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά έκαναν πως δεν άκουγαν, όταν γιατροί και φαρμακοποιοί προειδοποιούσαν ότι θα φτάναμε σύντομα σε αυτήν την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα: φαρμακεία με άδεια ράφια, φαρμακεία να φτάνουν στο σημείο να καλούν τις ίδιες τις παραγωγούς εταιρείες για φάρμακα άμεσης ανάγκης, χωρίς τα οποία ασθενείς, όπως οι διαβητικοί, χάνουν τη ζωή τους, και τα οποία θα τους αποσταλούν στην καλυτερη περίπτωση στο τέλος Ιανουαρίου 2023.

Μαζί και με την πρόσφατη διάλυση τουΕΣΥ και τους χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της πανδημίας, αυτό είναι άλλο ένα ‘’επίτευγμα” της Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που συνεχίζει παραδόξως να επιβιώνει, εις βάρος μας, εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, και αυτό δεν το αξίζουμε. Αξίζουμε να ζήσουμε καλύτερα, αξίζουμε μια καλή κυβέρνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ