ΣΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ «ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος προκειμένου να επισκεφθεί από κοντά την περιοδική έκθεση του συνεργάτου της τοπικής μας Εκκλησίας κ. Νικολάου Παπαθεοδώρου.

Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, κ.λπ.), χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης.

Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (1950).

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, στην οποία ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα αφορά τη Θεσσαλία, τα τεκμήρια της οποίας φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις σαγηνευτικές τοποθεσίες της. Η θεματική συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία.

Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην αφορμή και το σκεπτικό για τη συγκρότηση της συλλογής Ν. Παπαθεοδώρου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παλαίτυπα, δυσεύρετες εκδόσεις και κειμήλια της Τουρκοκρατίας.

Στην τέταρτη ενότητα με θέμα «Τα πολύτιμα της συλλογής» εκτίθενται κυρίως θρησκευτικά αντικείμενα, χειρόγραφα και μία από τις πρώτες εκδόσεις στον κόσμο, αυτή του Κλαυδίου Γαληνού Περγαμηνού, «Περί Υγιεινών βιβλίων», που εκδόθηκε στη Βασιλεία το 1538.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ