Το μήνυμα ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους, τον συνεχή και πολύμορφο αγώνα, μπορούν να πάρουν μια ανάσα επιβίωσης, έστειλαν οι εκατοντάδες αγρότες που συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους, στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν σήμερα το πρωί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς.
Το σημερινό συλλαλητήριο αποτέλεσε συνέχεια αλλά και σταθμό, εξαιτίας και της μεγάλης μαζικότητας, του αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες του δήμου Αγιάς, διεκδικώντας την στήριξη του εισοδήματος τους, απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και απέναντι στους εμποροβιομήχανους, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους.
Οι χτεσινοβραδινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, περί καταβολής μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, δεν στάθηκαν εμπόδιο στη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για το σύνολο των προβλημάτων τους.
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».
Οι αγώνες μας άσκησαν πίεση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας
«Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει αν δεν παλέψουμε οι ίδιοι και όλοι μαζί για την ζωή μας. Να πιστέψουμε στην δύναμη της οργάνωσης και των αγώνων μας που τόσες φορές μα έχει επιτρέψει να αποσπάμε λύσεις και κατακτήσεις. Δεν περιμένουμε “σωτήρες”, είναι δική μας ευθύνη να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών και των καλλιεργειών μας. Δεν φεύγουμε από αυτόν τον αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας».
Υπενθυμίζοντας, αυτά τα λόγια που είχαν ειπωθεί στις 31 Αυγούστου, στην πρώτη μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ των μηλοπαραγωγών, ξεκίνησε την ομιλία του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναδεικνύοντας την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.
Σε σχέση με την ενίσχυση των 300 ευρώ ανά στρέμμα, ο Ρίζος Μαρούδας, αφού κατήγγειλε την τακτική του διαίρει και βασίλευε που ακολουθεί η κυβέρνηση, αφού δεν ανακοίνωσε μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος για τις υπόλοιπες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από τους μηλοπαραγωγούς, καθώς οι ενισχύσεις de minimis έχουν σαν «κόφτη» τα 18.000 ευρώ, που σημαίνει ότι όσοι έχουν παραπάνω από 60 στρέμματα δεν θα αποζημιωθούν πλήρως.
Στη συνέχεια, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν και οξύνονται από τις πολιτικές που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι εξευτελιστικές τιμές για την πλειοψηφία των προϊόντων, ενώ σημείωσε πως η ενίσχυση που δόθηκε, πρέπει να επεκταθεί για το σύνολο των προϊόντων, όπως κεράσια, κάστανα, αμύγδαλα, αχλάδια κλπ.
Τόνισε χαρακτηριστικά: «μπορεί να πήραμε μιαν ανάσα με το ποσό που εξαγγέλθηκε, ωστόσο υπάρχει αναγκαιότατα στήριξης και για τα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής αλλά και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Με το ρεύμα να έχει τριπλασιαστεί, το αγροτικό πετρέλαιο στα 2 ευρώ και τις υπόλοιπες αυξήσεις σε λιπάσματα και εφόδια, οι δυσκολίες παραμένουν. Απαιτούμε να γίνει σεβαστός ο κόπος, ο ιδρώτας, τα χρήματα που επενδύουμε στην παραγωγή κάθε χρόνο! Απαιτούμε το αυτονόητο, να πουλάμε τα μήλα, τα κεράσια, τα κάστανα, τα άλλα προϊόντα που παράγουμε, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουμε ένα μεροκάματο ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας».
Παρουσιάζοντας ξανά το πλαίσιο αιτημάτων τους, τόνισε ότι αυτό δεν ικανοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, γιατί – όπως λένε – αυτά βρίσκονται εκτός «των δημοσιονομικών στόχων» και των «αντοχών της οικονομίας», ενώ την ίδια ώρα επιλέγουν να μπουκώνουν με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «την ώρα που εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση μας έδωσε πέρσι ψίχουλα. Έτσι, ενώ ένας μηλοπαραγωγός ξοδεύει 72 λίτρα πετρέλαιο για να καλλιεργήσει ένα στρέμμα, ενώ η επιστροφή φόρου που πήρε είναι 4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή περίπου 2 λίτρα πετρέλαιο. Την ίδια ώρα, όλες οι κυβερνήσεις δίνουν κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της “ελεύθερης αγοράς” για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να προσφέρει “κατώτατα εγγυημένα κέρδη” π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ο Ρίζος Μαρούδας, στάθηκε ακόμα στο αίτημα για διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ κλείνοντας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα τους τονίζοντας ότι, «η κατάκτηση των 300 ευρώ έγινε χάρη στους αγώνες μας, στην ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Αυτός είναι ο δρόμος για τις διεκδικήσεις μας και θα συνεχίσουμε έτσι. Στις 8 Ιανουάριου και ώρα 12 το μεσημέρι στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στη Νίκαια Λάρισας, θα αποφασίσουμε το πως θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας».
Κείμενο – φωτο: 902.gr