Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΤΣΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Μπαράζ επαφών του Μαξιμου Χαρακόπουλου μετά την ενημέρωσή του για το πρόβλημα των μήλων

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να αφουγκράζεται την παραγωγική βάση και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η προσπάθεια, που με επιμονή καταβάλαμε μαζί με τους εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών της Αγιάς για τη στήριξή τους, είχε αίσιο αποτέλεσμα.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι πολύ θετικό ότι ο φίλος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος που του εκθέσαμε τεκμηριωμένα και προχώρησε -όπως και προσωπικά μου είχε δεσμευτεί- στην απόφαση ενίσχυσης μέσω deminimis των μήλων στον νομό μας με 300 ευρώ ανά στρέμμα. Είναι μια σημαντική απόφαση που θα αποτινάξει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος από τις πλάτες των μηλοπαραγωγών μας και θα τονώσει οικονομικά την κύρια μηλοπαραγωγό περιοχή, την επαρχία Αγιάς».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την προγραμματισμένη -πριν την κυβερνητική ανακοίνωση του γενναίου πακέτου στήριξης-, συγκέντρωση μηλοπαραγωγών στην Αγιά. Ο κυβερνητικός βουλευτής, καθώς διαγνώστηκε θετικός στον Covid, αν και ασυμπτωματικός, σεβόμενος το υγειονομικό πρωτόκολλο που επιβάλλει τον αυτοπεριορισμό για 5 ημέρες, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΣΝΛ) κ. Ρίζο Μαρούδα ότι δεν θα παραστεί στη συγκέντρωση των παραγωγών και εκπροσωπήθηκε από το στέλεχος του πολιτικού του γραφείου, τον γεωπόνο κ. Βασίλη Τζουρμακλιώτη.

Σύσκεψη βουλευτών μηλοπαραγωγών νόμων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πώς φτάσαμε στον “μποναμά”

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία χθες το απόγευμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος του ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση να δοθούν 300 ευρώ το στρέμμα μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους μηλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, ενημέρωσε τους προέδρους των συνεταιρισμών της Αγιάς, «Κίσσαβος» κ. Γιώργο Ζέικο και «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνη Τσιάρα, και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών επαρχίας Αγιάς κ.κ. Αποστόλη Καφετσούλη και Θωμά Σιμούλη, οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν για την καθοριστική συμβολή του στην ευόδωση της κοινής προσπάθειας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών στο ΥπΑΑΤ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τα μέσα Αυγούστου που έγινε κοινωνός των προβλημάτων που προέκυψαν αρχικά με την αγορά της Αιγύπτου και λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, είχε -σε διαρκή επαφή με τους παραγωγούς- αλλεπάλληλες συναντήσεις και παρεμβάσεις με υπουργούς, υφυπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

1) Αρχικά, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσε (22.08.22) το ζήτημα των διεθνών αγορών στον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

2) Μάλιστα, ήταν ο μόνος Λαρισαίος βουλευτής που συμμετείχε σε σύσκεψη (28.09.22) με βουλευτές και άλλων μηλοπαραγωγών νόμων (Μαγνησία/Ζέττα Μακρή, Κοζάνη/Γιώργος Αμανατίδης, Πιερία/Φώντας Μπαραλιάκος) με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, λόγω των πενιχρών εσόδων και των διογκωμένων εξόδων κατά την καλλιεργητική περίοδο.

3) Στις 14.10.22 διέβη και πάλι την πόρτα του ΥπΑΑΤ αυτή τη φορά με παραγωγούς της Αγιάς που έθεσαν επιτακτικά το πρόβλημα ζητώντας άμεσα λύσεις.

Στην εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στη Νίκαια ο Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτει επιτακτικά το ζήτημα των μήλων

4) Επιπλέον, και κατά τη δημόσια τοποθέτησή του ενώπιον του υπουργού κ. Γεωργαντά, κατά την παρουσίαση της νέας ΚΑΠ στη Νίκαια (02.12.22), δεν παρέλειψε να ζητήσει «σταράτα λόγια» και για τους μηλοπαραγωγούς, που εύλογα ανέμεναν την υπουργική ανακοίνωση για το ύψος της ενίσχυσης.

Στην εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στη Νίκαια ο Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτει επιτακτικά το ζήτημα των μήλων

5) Έκτοτε, μετά και την δέσμευση του αρμόδιου υπουργού να εξαντλήσει κάθε χρηματοδοτικό μέσο, σε κάθε ευκαιρία, όπως στην συνάντησή τους (15.12.22) τόνιζε την αναγκαιότητα των οικονομικών ενισχύσεων, ώστε να απαλλαγούν οι εν λόγω αγρότες από το οικονομικό φορτίο που επωμίστηκαν φέτος.

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με Γιώργο Γεωργαντά, με τα μήλα στην κορυφή της ατζέντας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του ευχαριστεί «τον υπουργό που επέδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον και γρήγορα ανακλαστικά, καταβάλλοντας πρωτόγνωρες σε ύψος ενισχύσεις στην περιοχή. Αλλά και τους εκπροσώπους των μηλοπαραγωγών για την στενή, εποικοδομητική συνεργασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας που έφεραν θετικό αποτέλεσμα στην επαρχία Αγιάς».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ