Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΤΟ 2023 ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Στην εκδήλωση βράβευσης παιδιών των Μηχανικών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα κάτωθι:

«Ευχαριστώ για την Πρόσκληση να βρίσκομαι απόψε μαζί σας, τιμώντας και με τη φυσική μου παρουσία τα παιδιά των Μηχανικών του ΤΕΕ, τα οποία εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατά τα σχολικά έτη 2020, 2021 και 2022, αλλά και τους αριστεύσαντες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κατά τις ανωτέρω χρονιές.

Θα ήθελα να συγχαρώ κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή για τη φιλομάθεια, την προσπάθεια και τις επιδόσεις τους. Τους εύχομαι, από καρδιάς, να κατακτούν πάντοτε τους στόχους που οι ίδιοι θέτουν για τη ζωή τους, πρωτίστως να αξιοποιούν τη γνώση ως μέσο για να συνεισφέρουν στο συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας. Η αριστεία είναι υψηλός στόχος, επιβραβεύεται πάντα από καρδιάς, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι υπάρχουν και πάρα πολλές δεξιότητες σε πολλά παιδιά που δεν κατάφεραν να αριστεύσουν, γιατί δεν είχαν τις οικονομικές προϋποθέσεις, ούτε ίσως το υποστηρικτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για μια υψηλή επίδοση .

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν βεβαίως και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, για το αξιέπαινο έργο που προσφέρουν υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά και στους γονείς – μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που γνωρίζω καλά πόσο κοπιάζουν για να μη λείψει τίποτα από τα παιδιά τους, μέσα στη δίνη της εξοντωτικής ακρίβειας.

Δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι πρωταθλήτρια στους άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ 25 – 39 ετών. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2021, η οποία παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, το 17 % των πτυχιούχων στη Χώρα μας στις ανωτέρω ηλικίες είναι άνεργοι, ποσοστό που στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν ξεπερνά το 5,3 %. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογούσαν στο 40,67 % του συνόλου των ανέργων της Χώρας, ποσοστό αυξημένο εν συγκρίσει με το 2020. Όσον αφορά́ στις αποδοχές των πτυχιούχων, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση μεταξύ των Χωρών του ΟΟΣΑ, απέχοντας 15 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο.

Η δυσχερής πραγματικότητα, που κάνει τη νέα γενιά του Τόπου μας να ασφυκτιά, αναζητώντας συχνά ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την πατρίδα μας, είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξει. Το 2023 φέρνει μαζί του την ιδανική ευκαιρία του Ελληνικού Λαού να κάνει την ανατροπή, διεκδικώντας όλα όσα αξίζει και άδικα στερείται. Αυτό το νέο έτος, μπορούμε όλοι μαζί να “φυτέψουμε” το “σπόρο”, για να “ανθίσουν“ τα παιδιά μας εδώ, στα χώματά μας, με τη Δημόσια Παιδεία που δικαιούνται, με τις συνθήκες αξιοπρέπειας και προόδου που αρμόζουν στο σθένος της νιότης τους.

Τα χαμόγελα της νεολαίας της Λάρισας απόψε μας γεμίζουν περισσή αισιοδοξία,

Καλή πρόοδο στις μαθήτριες και τους μαθητές, στις φοιτήτριες και στους φοιτητές,

Χρόνια Πολλά & Ευλογημένα στα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
Καλή Χρονιά σε όλους!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ