ΠΡΑΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Από τη Ρευματολογική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας και το Σύλλογο Ρευματοπαθών ΕΛΕΑΝΑ

Σε μια συμβολική αλλά ουσιαστική πρωτοβουλία κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης προχώρησαν από κοινού η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και τα παραρτήματα Θεσσαλίας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ. Ε. ΑΝ. Α.).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην απαρχή του έτους η ΕΛΕΑΝΑ δωρίζει στο προσωπικό της Κλινικής και σε ασθενείς αναμνηστικά δώρα όπως χειροποίητα εικονίδια, ημερολόγια, μικροδώρα και αναμνηστικά ως αναγνώριση της συμβολής τους στην βέλτιστη φροντίδα των ασθενών με ρευματικές παθήσεις στην Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα που ξεπερνούν τις 55.000. Δώρα θα μοιράζονταν και φέτος στους ασθενείς της κλινικής που τις Άγιες ημέρες βρέθηκαν στο κρεββάτι του πόνου στερούμενοι της θαλπωρής του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Φέτος για το σκοπό αυτό η ΕΛΕΑΝΑ είχε προετοιμάσει πανέμορφα ζωγραφιστά ημερολόγια. Η αναπάντεχη πυρκαγιά της οικίας πενταμελούς οικογένειας με μικρά παιδιά στην κοινότητα της Φαρκαδόνας την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων οδήγησε σε αλλαγή των πλάνων. Αποφασίστηκε τα ημερολόγια αυτά να πουληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα από την πώλησή τους να διατεθούν για την υποστήριξη της οικογένειας που ταλαιπωρείται αναπάντεχα.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου με προεξάρχουσα την Υπεύθυνη των τοπικών παραρτημάτων κ. Ευαγγελία Οικονομούλα, ανέπτυξαν τις κοινωνικές δράσεις του συλλόγου προς υποστήριξη των ρευματοπαθών και των οικογενειών τους και ευχαρίστησαν τον Διευθυντή της Κλινικής Καθηγητή κ. Δημήτριο Π. Μπόγδανο για την άοκνη φροντίδα που προσφέρει η Κλινικής στις 10 χιλιάδες και πλέον των ασθενών που παρακολουθούνται σε ετήσια βάση.

Στην εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική συνάντηση που είχαν στο Νοσοκομείο με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημήτριο Κατσικονούρη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεόφιλο Καραχάλιο, η κ. Οικονομούλα «ευχαρίστησε τις διοικήσεις του Νοσοκομείου και του Τμήματος Ιατρικής για την προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στην φροντίδα και θεραπεία των ασθενών και την από κοινού μέριμνα να προσπεραστούν πάγιες αγκυλώσεις που αφορούν στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας και την βελτιστοποίηση της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους. Εξήρε την προσφορά της κλινικής στην διάρκεια της πανδημίας και την κλινική και το προσωπικό της για το θαυμαστό της έργο, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλη την χώρα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία και τους θεσμούς. Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας και τα προβλήματα των ρευματοπαθών χρήζουν άμεσης υποστήριξης σε όλους τους τομείς. Οι ρευματοπαθείς σηκώνουν καθημερινά ένα αγωνιώδη σταυρό και θέλουν τους γιατρούς και το νοσοκομείο στο πλάι τους για να αισθάνονται πιο ασφαλείς».

Όπως τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κατσικονούρης «τα εύσημα ανήκουν στο προσωπικό της Ρευματολογικής Κλινικής που προσφέρει αξιέπαινο έργο στους πολίτες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, αναγνωρισμένο σε ολόκληρη την χώρα και το εξωτερικό. Η διοίκηση του Νοσοκομείου υποστηρίζει το έργο της Κλινικής και αγκαλιάζει τις ανησυχίες των ασθενών και των συλλόγων τους που προσφέρουν αξιέπαινο έργο και φυσικά στο Σύλλογο για τις κοινωνικές του δράσεις. Το νοσοκομείο μας και το προσωπικό του έχει αποδείξει ότι νοιάζεται για τους ρευματοπαθείς και συγχαίρει τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες τους προς όφελος του συμπολίτη».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Καραχάλιος εξήρε το έργο των Συλλόγων και την αξιέπαινη πρωτοβουλία και τόνισε με τη σειρά του ότι «το Τμήμα και οι Πανεπιστημιακές Κλινικές χωρίς εξαίρεση και με κορωνίδα την Ρευματολογική Κλινική εστιάζουν στην βέλτιστη φροντίδα των ρευματοπαθών, από την διάγνωση και την θεραπεία μέχρι την υποστήριξή τους έξω από το Νοσοκομείο.

Η εξωστρέφεια του Τμήματος, οι κοινωνικές του δράσεις και η επιστημονική, κλινική και κοινωνική τους προσφορά στους Θεσσαλούς αποδεικνύεται καθημερινά και πολυποίκιλα και η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ