ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΛΕΙΣΕ «Η ΤΕΤΑΡΤΗ» ΛΟΓΩ ΓΡAΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ…

Με κλαρίνα, υπαίθριο γλέντι και με την ευχή να ξανανοίξει άμεσα η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση

Μπλεγμένη στα γρανάζια μιας δυσκίνητης γραφειοκρατίας και μιας επικίνδυνης δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας “Η Τετάρτη” άνα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μεζοδοπωλεία της Λάρισας στο λόγο του Φρουρίου από την περασμένη Τετάρτη έβαλε προσωρινά λουκέτο αφού από το 1985 μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε τρόπος παρά τις δικαστικές αποφάσεις να λυθεί το θέμα του αποχαρακτηρισμού της έκτασης στην οποία βρίσκεται.

Αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στο μαγαζί και να μείνουν άνεργοι περίπου 20 άτομα, μέχρι να δεήσει κρατικός – δημοτικός μηχανισμός να σκύψουν στο θέμα και να δώσουν τη λύση που θα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και δεκαετίες.

Ενδεικτικά του τί έχει συμβεί είναι τα όσα είπε ο ιδιοκτήτης της Τετάρτης σε εκπομπή του ΣΚΑΪ:

Ο κ. Παπαστογιαννίδης στην προσωπική του σελίδα στο fb φιλοξενεί και την παρακάτω ανάρτηση ενδεικτική της γραφειοκρατίας που σπάει κόκκαλα στην Ελλάδα:

“-Γιατί μπαμπά έκλεισε Η Τετάρτη;

-Η Τετάρτη παιδί μου έκλεισε επειδή πλέον δεν έχει άδεια λειτουργίας.

-Γιατί δεν έχει άδεια λειτουργίας;

-Επειδή το ακίνητο του παππού σου, στο οποίο στεγάζεται, είναι χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος από το 1986. Ο νόμος λέει ότι τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστοι χώροι, απαλλοτριώνονται.

-Τι σημαίνει αυτό;

-Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποζημιωθούν για την περιουσία που χάνουν. Αν δεν αποζημιωθούν μέσα στα χρονικά όρια που ορίζει ο νόμος, πρέπει η Διοίκηση να άρει την απαλλοτρίωση. Δηλαδή να σταματήσει να είναι κοινόχρηστος χώρος το ακίνητο.

-Μα μπαμπά, έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε.

-Ναι τα χρονικά όρια έχουν περάσει εδώ και παααρα πολλά χρόνια και το ακίνητο δεν έχει απελευθερωθεί. Τα έχει πει και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας όλα αυτά. Αν λοιπόν είχε απελευθερωθεί το ακίνητο όπως ορίζει ο νόμος, η Τετάρτη σήμερα θα ήταν ανοιχτή.

-Μπαμπά εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτό.

-Δεν πειράζει παιδί μου, έχεις χρόνια μπροστά σου για να καταλάβεις τι σημαίνει αδικία”.

Το αποχαιρετιστήριο γλέντι

Στη σελίδα του μεζεδοπωλείου με αφορμή το λουκέτο από το πρωί της Τετάρτης υπάρχει η παρακάτω ανάρτηση – κάλεσμα που οδήγησε σε ένα τεράστιο υπαίθριο γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στο οποίο κυριάρχησε η οργή για την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία αλλά και οι ευχές για γρήγορο άνοιγμα του καταστήματος:

«Οι αναμνήσεις μας είναι τα μέρη που πρωτοσυναντηθήκαμε, είναι εκεί που γελάσαμε πολύ, που χορέψαμε πολύ, που ήπιαμε, που τραγουδήσαμε παρέα. Είναι τα μέρη που πλαισίωσαν την ξεγνοιασιά μας, που έγιναν το σκηνικό για το μεθύσι μας, τον έρωτα μας, είναι εκεί που ακούγαμε Θανάση, που μαθαίναμε μουσικές, που συζητούσαμε για ώρες με κρασί με τσίπουρο και με λακέρδα, που διαφωνούσαμε και που στην τελική τα ξαναβρίσκαμε και ξανά μανά πάλι από την αρχή.

Όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη είναι δύσκολο να μην έχουμε τέτοιες αναμνήσεις από την «Τετάρτη» και τους ανθρώπους της που λειτουργεί αδιάκοπα στο λόφο του φρουρίου εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, από τον Λευτέρη, τον Χριστόφορο και από όλους όσους δούλεψαν για την Τετάρτη από οποιοδήποτε πόστο όλα αυτά τα χρόνια.
Να όμως που όλα έχουν ένα τέλος, καθώς την επερχόμενη Τετάρτη κλείνει η Τετάρτη στις τέσσερις Ιανουαρίου του είκοσι τρία, βάζοντας τέλος σε μια εποχή, ένα τέλος όμως που δε διάλεξαν ούτε οι άνθρωποι της, ούτε οι θαμώνες της αλλά μια παλιά ιστορία που κρατά από το χίλια εννιακόσια ογδόντα πέντε, με εμπλεκόμενους το κράτος, τους νόμους, τον δήμο, με υπογραφές που μπήκαν ή δεν μπήκαν, με την πολεοδομία, τα δημοτικά συμβούλια, τους δημάρχους πρώην και νυν, με μεταβιβάσεις αδειών, με λάθη, με αδικίες, με παραλείψεις, με δικαστήρια, με παρατάσεις, με ανακλήσεις, με απαλλοτριώσεις και πάνω από όλα με αρκετό γνήσιο ελληνικό παραλογισμό.

Κλείνουν οι μνήμες; Πώς να κλείσουν; Στις 3 Ιανουαρίου θα είμαστε όλοι εκεί στην Τετάρτη της Μητροπολίτου Αρσενίου μια παρέα για το τελευταίο μεγάλο μας γλέντι κι αν κλείνει αυτό το κεφάλαιο εμείς θα είμαστε εδώ για να τα πούμε και στο επόμενο. Εις το επανιδείν αλάνια…»

Μηνύματα στήριξης

Ο γνωστός Λαρισαίος και μουσικός Μιχάλης Μαντέλας έγραψε για την περιπέτεια της Τετάρτης:

«Πολλές φορές ο απλός άνθρωπος έχοντας απέναντί του την αδυσώπητη κρατική μηχανή (που μπορεί να λέγεται Δήμος, Εφορία, Πολεοδομία ή οτιδήποτε) νοιώθει να συνθλίβεται. Ομως μέσα σε κάθε έναν μας υπάρχουν ακατάλυτες αντιστάσεις που ενεργοποιούνται και μας κρατάνε όρθιους, μας δίνουν την δύναμη να σταθούμε στα πόδια μας και να δημιουργήσουμε ξανά. Μη λυγίζετε ρε μάγκες! Θα ξαναφτιάξετε και άλλη “Τετάρτη” και την παλιά θα την πάρετε πίσω με τιμή και δόξα. Και μαζί σας θα είμαστε όλοι εμείς, άλλος με το μολύβι του, άλλος με τον μπαγλαμά του και άλλος απλά με την παρουσία του δίπλα σας για να στηρίξουμε κάθε νέα προσπάθεια και να μπούμε καρφί στο μάτι του κάθε αλήτη που θέλει να κλείνει χώρους πολιτισμού (δια τυπικούς λόγους). Μαζί σας μέχρι να παγώσει η Κόλαση!!!!!!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σελίδες του μεζεδοπωλείου και του ιδιοκτήτη στο fb υπάρχουν πολλές συγκινητικές αναρτήσεις και μηνύματα στήριξης μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ