ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ

Συμμετοχή στην ελληνική αποστολή για τη διεθνή σύνοδο στη Νορβηγία

Στους έξι μαθητές που θα στελεχώσουν την ελληνική αποστολή, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 98η διεθνή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (ΕΚΝ) που θα λάβει χώρα στο Τρόμσο (Tromsø) της Νορβηγίας, το Μάρτιο του 2023, κατατάχθηκε με διάκριση, η μαθήτρια της Β’ Λυκείου του 5ου Λυκείου Λάρισας, Μαρία Διανελλάκη.

Η μαθήτρια συμμετείχε στις εργασίες της 44ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Νέων, στη Θεσσαλονίκη, από τις 16 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022. Στη Συνδιάσκεψη, στην οποία εργάστηκαν δέκα επιτροπές, κάθε μία από τις οποίες πραγματεύτηκε ένα επίκαιρο ευρωπαϊκό ζήτημα, συμμετείχαν περίπου 120 μαθητές Λυκείων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας και άλλοι νέοι, λειτουργικά στελέχη από την Ευρώπη.

Η μαθήτρια του 5ου Λυκείου συμμετείχε στην επιτροπή για την ελευθερία του τύπου, στις εργασίες της οποίας προτάθηκαν μέτρα που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων, καθώς και την προστασία του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης. Την προετοιμασία είχε η εκπαιδευτικός του σχολείου Αρχοντία Γιαννακάκη.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη αποτελεί μία προσομοίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με γλώσσα εργασίας την Αγγλική. Τα εγκεκριμένα Ψηφίσματα των επιτροπών από την Ολομέλεια κατά την τέταρτη ημέρα εργασιών-η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, κοινοποιούνται και αποστέλλονται σε ενδιαφερόμενους εθνικούς και διεθνείς φορείς.

Έξι από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κρίνονται ως άρτια παρουσία στη Συνδιάσκεψη, στελεχώνουν την ελληνική αποστολή για την τακτική ετήσια Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, η οποία φέτος θα λάβει χώρα στο Τρόμσο(Tromsø) της Νορβηγίας, με τη συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων γίνεται από τους Προέδρους των Επιτροπών, καθώς και από Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από καταξιωμένα μέλη του ΕΚΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ