Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αγανάκτηση και οργή που επικρατεί στα χωριά της Λάρισας, αναφορικά με την ανάλγητη αύξηση στο “χαράτσι” που παρακρατούν τα ΕΛΤΑ, όταν παραδίδουν συντάξεις και επιδόματα, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό του κ. Μητσοτάκη «να αναλάβει άμεσα κάθε αναγκαία ενέργεια για να ανακληθεί τάχιστα η υπέρμετρη αύξηση της παρακράτησης στα 6,9 ευρώ (!) και να μπει “φρένο” στη ληστρική κερδοσκοπία των ΕΛΤΑ σε βάρος συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων».

Με την κατάθεση της Ερώτησης, η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε τα κάτωθι:

«Αποτελεί αλαζονική πρόκληση, επί ημερών διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, το ποσό παρακράτησης των ΕΛΤΑ στις συντάξεις και τα επιδόματα να έχει εκτοξευθεί, από 3 ευρώ το 2019, σε 6,9 ευρώ τώρα.

Μπορεί στο “θρόνο” του Μεγάρου Μαξίμου, τα 7 ευρώ να ακούγονται ως αμελητέο ποσό, όμως για έναν συνταξιούχο αγρότη στο χωριό, αποτελεί “μαχαιριά” στην ήδη πενιχρή σύνταξή του. Εν μέσω εορταστικής περιόδου, ενεργειακής κρίσης και κατακόρυφης εκτόξευσης των τιμών, τα ζευγάρια συνταξιούχων αναγκάστηκαν να δώσουν 28 ευρώ (!), για να λάβουν τις δυο συντάξεις και τα δυο “ξεροκόμματα” (όπως ο κ. Μητσοτάκης αποκαλούσε προεκλογικά τα επιδόματα) των πρόσθετων ενισχύσεων που δόθηκαν εκτάκτως.

Πληροφορούμε τον κ. Πρωθυπουργό ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι -στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- αναγκασμένοι να περιμένουν τον ταχυδρόμο για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα. Η συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων στο Νομό Λάρισας έχει υπερβεί κάθε όριο, καθώς έχουν πλέον μειωθεί στα μισά. Το βάρος των χρόνων και των ασθενειών, δεν επιτρέπουν μακρινές μετακινήσεις, με αποτέλεσμα ο ταχυδρόμος να αποτελεί μονόδρομο.

Το πρόσθετο “χαράτσι” γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό, τη στιγμή που τα ΕΛΤΑ πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα για απευθείας αναθέσεις ιλιγγιωδών ποσών και μάλιστα σε εταιρεία συνδεόμενη με Βουλευτή της Ν.Δ.

Επαναλαμβάνω πως για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η έμπρακτη στήριξη και δημογραφική αναζωογόνηση της ελληνικής επικράτειας, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και απαιτεί γενναίες πρωτοβουλίες, με τη δημιουργία κινήτρων προσέλκυσης κατοίκων στα χωριά. Αντιθέτως, τα αντικίνητρα που διαρκώς εισάγει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., εμποδίζουν αποτρεπτικά τον συλλογικό αγώνα που δίνουμε στη Λάρισα, για να μην ερημώσει ο Τόπος μας.

Μετά από δημοσιοποίηση του θέματος, κατέθεσα άμεσα Ερώτηση στη Βουλή. Να ανακληθεί τώρα η υπέρμετρη προσαύξηση στα 6,9 ευρώ της παρακράτησης εις βάρος συνταξιούχων -ιδίως αγροτών-, ηλικιωμένων, ασθενών και ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Δεν θα πληρώσουν οι κάτοικοι της υπαίθρου και οι μη προνομιούχοι το γαλάζιο “πάρτι” απευθείας αναθέσεων. Είναι αδιανόητο η Ν.Δ. να στέλνει το “λογαριασμό” των “Πάτσηδων” στους συνταξιούχους και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων.

Ευτυχώς η κάλπη του 2023 πλησιάζει και είναι στο χέρι κάθε πολίτη, “να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα” όσους κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στα ψίχουλα της δικής του τσέπης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ