ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 82 ΕΤΩΝ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, που έδινε το τελευταίο διάστημα «μάχη» να ξεπεράσει το βαρύ εγκεφαλικό που είχε υποστεί. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» λίγα 24ωρα μετά την αλλαγή του χρόνου και έκτοτε έδινε σκληρή «μάχη» να κρατηθεί στη ζωή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια – απόρροια των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ