Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ!

Δήλωση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» Θανάση Μαμάκου

Ακούσαμε με έκπληξη το Δήμαρχο Λαρισαίων, στη πρόσφατη εκδήλωση για την κοπή της πίτας, να μιλά για το πρόγραμμα Μπάουχαους, λέγοντας πως «ο Δήμος Λαρισαίων θα γίνει ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που καταφέρνει να αξιοποιήσει αυτό το πρόγραμμα».

Συμπλήρωσε δε με υπερηφάνεια πως « ο Δήμος συνομιλεί απευθείας με ευρωπαϊκά όργανα» (!), αφήνοντας να εννοηθεί πως κάνει κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα!

Μόνο που…

1. Ήδη από το Μάιο του 2022, στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους, έχουν επιλεγεί πέντε έργα επίδειξης σε 11 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που θα λάβουν χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ το καθένα για την υλοποίηση των σχεδίων τους.
Η Ελλάδα έχει επιλεγεί για το 5ο πρόγραμμα (EHHUR: EYES HEARTS HAND Urban Revolution), μαζί με άλλες 6 χώρες, για να μοιραστούν τα 5εκ ευρώ…
Άρα η προσδοκία (;) για χρηματοδότηση 5-7 εκ ευρώ για τη Λάρισα μάλλον ανήκει στη σφαίρα της φαντασία ή αποτελεί αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης.

2. Το 2021 και 2022 έχουν ήδη δοθεί βραβεία για το νέο Ευρωπαϊκό Μπαουχάους που αναδεικνύουν ορθές πρακτικές , παραδείγματα και ιδέες που απεικονίζουν τις αξίες του: βιωσιμότητα, αισθητική και συμπεριληπτικότητα.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν η πρόταση του Δήμου Κατερίνης, που πήρε ένα από τα 20 ευρωπαϊκά βραβεία, παρουσιάζοντας την πρότασή της για την ανάπλαση του Κέντρου της πόλης! Αφορά, για την ιστορία, την αισθητική αναβάθμιση 32.000 τ.μ. στο δίκτυο των πεζοδρόμων της πόλης και των πλατειών της και αξιολογήθηκε και βραβεύτηκε από το πρόγραμμα σαν κορυφαία παρέμβαση.

Η βράβευση αυτή αποτελεί την πρώτη από τις πολλές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ωρίμανση, την εκτέλεση και τη χρηματοδότηση ενός έργου.

3. Όσοι θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για την υλοποίησή του.
Άρα: Πρώτη πόλη που υλοποιεί το πρόγραμμα δυστυχώς δεν θα είμαστε σίγουρα!

Μέχρι τέλη Ιανουαρίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των νέων προτάσεων, μένει να δούμε πόσες πόλεις από τη χώρα μας θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό. Στη συνέχεια ποιες θα επιλεγούν και πως θα αξιολογηθούν.

Μακάρι η πόλη μας να είναι μία από αυτές, έστω και χωρίς καμία διαβούλευση κοινωνικών εταίρων, όπως έγινε στην Κατερίνη.
Το σίγουρο όμως είναι ότι:

Ούτε πρώτοι είμαστε, ούτε χρηματοδότηση 5-7 εκ ευρώ υπάρχει στον ορίζοντα, ούτε και οι μόνοι είμαστε που συνομιλούμε με την Ε.Ε.
Και μια παράκληση:

Όσοι ενημερώνουν το Δήμαρχο, ας το κάνουν σωστά για να μην εκτίθεται χωρίς λόγο…

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ