Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λάρισα το Σωματείο Εργαζομένων ΤΟΜΥ 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας για το θέμα , μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

«Η σημερινή εκδήλωση με θέμα “5 Χρόνια ΤΟΜΥ”, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και συνολικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τη Δημόσια Υγεία στην πατρίδα μας.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή, από την έναρξη της θητείας της, ένα στοχευμένο σχέδιο υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας. Η κυβερνητική αδιαφορία, απέναντι στην ακραία υποστελέχωση, τις πεπαλαιωμένες υποδομές και το ελλιπές και παρωχημένο ιατροτεχνολογικό υλικό, οδηγούν καθημερινά στα όρια της αντοχής τους τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζομένους.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η εγκατάλειψη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αποτελεί “μαχαιριά στην καρδιά”, καθώς είναι γνωστό πως είμαστε η Παράταξη που εμπνεύστηκε και έκανε πράξη το ΕΣΥ, προς όφελος όλων των συνανθρώπων μας, πρωτίστως των ευάλωτων και μη προνομιούχων. Είναι απαράδεκτο, η Ελληνικός Λαός να πληρώνει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, οι εργαζόμενοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (όπως, βεβαίως, και των δομών της Δευτεροβάθμιας περίθαλψης) αποτελούν τους καθημερινούς Ήρωες, που δίνουν τιτάνια μάχη για όλους μας, υπό αντίξοες συνθήκες. Ειδικά στα χρόνια της πανδημίας, χειροκροτήσαμε όλοι την αυταπάρνηση, την κοινωνική προσφορά, την ανθρωπιά και την αγάπη που μας πρόσφεραν απλόχερα, ρισκάροντας τη δική τους υγεία και υπερβαίνοντας τις σωματικές και ψυχικές τους αντοχές. Αυτό το χειροκρότημα και αυτό το “ευχαριστώ” είναι ανεπίτρεπτο να ξεχαστεί. Αντιθέτως, πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ενδεικτικά, υπενθυμίζω την Τροπολογία που αναρίθμητες φορές έχουμε καταθέσει στη Βουλή, για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων πρώτης γραμμής στην υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης εμμονικά επιμένει κάθε φορά να την απορρίπτει.

Το προγραμματικό σχέδιο που επεξεργαστήκαμε στο ΠΑΣΟΚ για το νέο ΕΣΥ του μέλλοντος, δίνει αξία, σεβασμό και πρωταγωνιστική θέση στους εργαζόμενους της Πρωτοβάθμιας (και της Δευτεροβάθμιας) Φροντίδας Υγείας, με στόχο την πολύπλευρη αναβάθμιση και ρεαλιστική στήριξη του έργου τους.

Δομές όπως οι ΤΟΜΥ, θα μπορούσαν να επιτελούν νευραλγικό ρόλο κυρίως σε θέματα πρόληψης υγείας, που είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας και που αν υπήρχε, θα εξοικονομούνταν εκατομμύρια εκατοντάδες ευρώ τα οποία θα επενδύονταν στην δημιουργία νέων υποδομών και στελέχωσης μονάδων υγείας.

Κλείνοντας, σε μια εκδήλωση με αντικείμενο τη Δημόσια Υγεία, και σε ένα υγειονομικό περιβάλλον επιβαρυμένο από την έξαρση του covid-19, της γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων, με έμφαση στα παιδιά, δεν μπορώ να παραλείψω τα δύο “καυτά” θέματα, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας. Αναφέρομαι, προφανώς, στην οξεία έλλειψη φαρμάκων, αλλά και στην τραγική απουσία ΜΕΘ Παίδων στο Νομό Λάρισας και γενικότερα στη Θεσσαλία, παρά τις ρητές δεσμεύσεις των Υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Και για τα δύο, έχω ασκήσει επανειλημμένως κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά δυστυχώς η Ν.Δ. αναλώνεται μόνο στην προεκλογική της προπαγάνδα, μακριά από τα επιτακτικά προβλήματα της κοινωνίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ