ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στο περιφερειακό συμβούλιο φέρνουν το θέμα του φράγματος Αγιονερίου που έχει βαλτώσει από το 2006 οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές και Ζήσης Γκαραλιάκος με επερώτηση που κατέθεσαν προς την περιφερειακή αρχή. Στην επερώτηση αναφέρουν:

«Το Φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Νομαρχία Λάρισας το 2000 και το 2006 σταμάτησαν οι εργασίες με την αποχώρηση της ανάδοχης εταιρείας.

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που διαδέχθηκε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2010, ως φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου φράγματος, στα 12 χρόνια που διοικεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ στα λόγια διακήρυσσε, όπως και οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ότι είναι υπέρ του συγκεκριμένου φράγματος, δεν έκανε τίποτα για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει, ούτε αυτή, ούτε καμία κυβέρνηση.

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που μιλά συνεχώς για έργα στον τομέα της άρδευσης, δεν λέει τίποτα για τις ευθύνες που έχει για τη μη κατασκευή του φράγματος Αγιονερίου Ελασσόνας, που θα εξασφάλιζε την άρδευση 23.500 στρεμμάτων καλλιεργειών στην περιοχή της Ελασσόνας, θα απελευθέρωνε υπόγεια ύδατα για άλλες χρήσεις και θα λειτουργούσε και ως αντιπλημμυρικό – περιβαλλοντικό έργο.

Αντι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του, είτε με ένταξη στο Π.Δ.Ε, είτε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε στο ΕΣΠΑ, η περιφερειακή αρχή το 2020 ανέθεσε σε μελετητή την σύνταξη «Μελέτης Σκοπιμότητας» του έργου, την οποία έχει παραλάβει, χωρίς όμως να ενημερώσει τι θα κάνει με βάση τα συμπεράσματα της εν’ λόγω μελέτης.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαικής Συσπείρωσης», επερωτάμε την περιφερειακή αρχή:

1. Αποδέχεται το συμπέρασμα της «μελέτης σκοπιμότητας», ότι με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια η επένδυση δεν είναι αποδεκτή, που σημαίνει πιθανότατα οριστική εγκατάλειψη του έργου;

2. Αν όχι, τι σκοπεύει να κάνει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβαρύνσεις των αγροτών της περιοχής και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Έχει εξασφαλίσει από πού θα γίνει η χρηματοδότηση;

4. Έχει πραγματοποιήσει τις απαλλοτριώσεις για τη θέση του φράγματος και για τη λεκάνη κατάκλυσης, για την οποία απαιτείται ανασύνταξη των κτηματολογίων;
5. Το συγκεκριμένο έργο διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση;

6. Έχει ετοιμάσει επικαιροποιημένη μελέτη για το συνοδό αρδευτικό δίκτυο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ