Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Θεατρική Ομάδα μαθητών του ΕΠΑΛ Τυρνάβου παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση του Γκογκόλ «Ο Επιθεωρητής», σε σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού. Η διαχρονική κωμωδία του Γκογκόλ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με διαδοχικές sold out παραστάσεις, με την Κεντρική Σκηνή του «Θεσσαλικού Θεάτρου».

Οι μαθητές του σχολείου, συνοδευόμενοι από καθηγητές, απόλαυσαν την παράσταση, γέλασαν και προβληματίστηκαν με τα μηνύματα του έργου, ενώ στο τέλος φωτογραφήθηκαν και με τους πρωταγωνιστές. Επίσης, είδαν στην πράξη την πολυπλοκότητα του ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου, αφού ετοιμάζεται και φέτος από το ΕΠΑΛ Τυρνάβου μια παράσταση.

Το έργο παρουσιάστηκε για 1η φορά το 1836 στην Αγία Πετρούπολη από τον Νικολάι Γκόγκολ, ουκρανικής καταγωγής κι αποτελεί μια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Σε μια ρωσική επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας επιθεωρητής απ’ την πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο, που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται, αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.

Ο ψευτο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται ως υποκριτική και διεφθαρμένη και ο κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται.

Το έργο τοποθετείται σε μια σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή, γύρω στη δεκαετία του ‘70. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία, ανικανοποίητες επιθυμίες και αλληλοϋπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στον θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ