ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΛΘΕ Ο κ. ΚΟΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΛΑ 3

Γράφει ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΝ Πολιτείας

Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που ο δήμαρχος Τυρνάβου ενώ βρήκε όταν ανέλαβε δρομολογημένα έργα και ενεργοποιημένα εργαλεία τα οποία θα βελτίωναν την διαχειριστική ικανότητα των υπηρεσιών, δεν έκανε τίποτα για να τα συνεχίσει και να τα χρησιμοποιήσει. Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις αναφέρθηκα στην πλατφόρμα Novoville και στο πρόγραμμα ατομικών κάδων απορριμμάτων σε κάθε νοικοκυριό που εφαρμοζόταν μέχρι να έρθει ο κ. Κόκουρας.

Ένα μεγάλο στοίχημα όμως για τον δήμο, ήταν το κόστος των ενεργειακών αναγκών και κατά συνέπεια οι μεγάλες δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα (οδοφωτισμός, φωτισμός σχολικών και δημοτικών κτιρίων).

Οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα βάση μελέτης αποτύπωσης που πραγματοποιήθηκε το 2017 για τον δήμο Τυρνάβου, ανέρχονταν στο ποσό του 1.200.000 ευρώ (αναλογιστείτε που θα φτάνει τώρα με τις σημερινές τιμές). Το ποσό αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς των μελετητών θα έπεφτε στο μισό εάν ο δήμος προχωρούσε το έργο της αλλαγής των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού και των λαμπτήρων στα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια. Το μεγάλο ποσό που θα εξοικονομούσε ο δήμος θα μπορούσε να το διαθέσει για άλλους σκοπούς. Να σημειωθεί ότι ο δήμος Τυρνάβου ήταν ένας από τους 7 δήμους που είχαν λάβει προέγκριση από το ταμείο παρακαταθηκών για την χρηματοδότηση του έργου.

Αλλά μετά ήρθε ο κ. Κόκουρας. Ο κ. Κόκουρας δεν έκανε κάτι γιατί μάλλον δεν αντιλήφθηκε την σημασία που έχει για την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου η επιβάρυνση που επιφέρει η διοχέτευση τεράστιων ποσών για ηλεκτρική ενέργεια.

Εκτός όμως από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στο δήμο Τυρνάβου, είχε ξεκινήσει κα η προσπάθεια για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ΑΠΕ. Δήμος, ΔΕΥΑΤ, ΤΟΕΒ και συνεταιρισμοί με την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας θα αντιμετώπιζαν την ενεργειακή ένδεια και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας. Έτσι οι καταναλωτές νερού είτε καλλιεργητές είτε δημότες και φτωχά νοικοκυριά θα είχαν την δυνατότητα εξοικονόμησης σημαντικών ποσών.

Φανταστείτε αν είχαν προχωρήσει όλα αυτά πόσο διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν δήμος και πολίτες την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα. Αλλά μετά ήρθε ο κ. Κόκουρας!!!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ