ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ DE MINIMIS ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ

Ερώτηση του Β. Κόκκαλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά

«Η αδιαφορία και η ανικανότητα της κυβέρνησης στερεί από τους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 26,8 εκ. ευρώ» σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Ο κ. Κόκκαλης στην ερώτηση που συνυπογράφουν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει τα εξής: «Η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ρυθμίζεται από το πλαίσιο εφαρμογής του Καν. (ΕΕ) 1408/2013 (L352/ 24-12-2013) της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΕ) 316/2019 (L51/1/22-02-2019).

Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 3α του Καν. (ΕΕ) 316/2019 (L51/1/22-02-2019), δύναται να αυξηθεί το μέγιστο σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά κράτος μέλος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων με βασικότερη προϋπόθεση την κατάρτιση του εθνικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, με πλήρεις πληροφορίες σχετικά με όλες τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί από οποιαδήποτε αρχή του εν λόγω κράτους μέλους.

Η δυνατότητα που παρέχεται στη χώρα μας για άμεση αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανέρχεται από 134.272.042,00€ σε 161.126.450,00€, δηλαδή επιπλέον 26.854.408,00€, τα οποία μπορούν να διατεθούν στους συνεχώς πληττόμενους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους!

Δυστυχώς όμως, οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας, αδιαφορούν και αρνούνται προκλητικά την κατάρτιση του εθνικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, με πλήρεις πληροφορίες σχετικά με όλες τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί από οποιαδήποτε αρχή της.

Άλλωστε ενώ από τον Ιούνιο του 2020 ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανειλημμένως είχαμε επισημάνει στον τότε αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιτακτική ανάγκη κατάρτισης του εθνικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, δυστυχώς εως και σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια.

Επειδή η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσμενώς τη γεωργική παραγωγή.
Επειδή η έλλειψη γεωργικής παραγωγής στερεί το εισόδημα των παραγωγών και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις των εκμεταλλεύσεων τους.

Επειδή το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικό.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών γεωργικών προϊόντων προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Επειδή είναι αυξημένη η ανάγκη χρήσης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των παραγωγών.

Επειδή πρέπει να επιτραπεί η περαιτέρω αύξηση του μέγιστου ποσού των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά εκμετάλλευση.

Επειδή η βασική προϋπόθεση για την άμεση αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας είναι η κατάρτιση του εθνικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Επειδή η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά και αδιαφορεί για την κατάρτιση του εθνικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να καταρτίσει κεντρικό μητρώο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, με πλήρεις πληροφορίες για όλες τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν χορηγηθεί από οποιαδήποτε αρχή του κράτους, ώστε να μην στερηθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων ενισχύσεις που δικαιούνται;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ