ΌΧΙ ΑΛΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ, ΦΤΙΑΞΕ ΤΩΡΑ ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ – ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ

Ερώτηση του Β. Κόκκαλη προς τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή

Να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων κατοίκων της περιοχής στα χωριά Μεσοχώρι και Βλαχογιάννι με την κατασκευή νέας γέφυρας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή το προς τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.

Όπως εξηγεί στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης, στην ερώτηση που συνυπογράφουν 11 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 στην ΠΕ Λάρισας είναι γνωστές όπως επίσης γνωστό είναι και το γεγονός ότι η καθημερινότητα των σεισμόπληκτων κατοίκων συνεχίζει να παραμένει πολύ δύσκολη, αν και έχουν περάσει 22 μήνες, σχεδόν δύο χρόνια μετά το σεισμό. Μάλιστα, κάθε πιθανότητα επιστροφής των κατοίκων στην κανονικότητα και την απόκτηση αξιοπρεπούς διαβίωσης, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία και εξακολουθούν να στριμώχνονται σε μικροσκοπικά κοντέινερ και αποθήκες ενώ υποδομές ζωτικής σημασίας για την περιοχή δεν έχουν αποκατασταθεί. Μία από αυτές αποτελεί η γέφυρα που εξυπηρετούσε την κυκλοφορία των κατοίκων από το Μεσοχώρι προς Βλαχογιάννι η οποία υπέστη σοβαρές φθορές από τη διπλή σεισμική δόνηση του Μαρτίου του 2021και κρίθηκε ακατάλληλη για χρήση.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων, δημιουργήθηκε προσωρινά μια πρόχειρη «ιρλανδική διάβαση», η οποία όμως σε συνθήκες αυξημένης βροχόπτωσης κλείνει και οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να διανύουν απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων για να καλύψουν μία απόσταση, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα. Πολλοί μάλιστα κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να διανύσουν διαδρομή πολλών χιλιομέτρων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να πάνε στις κτηνοτροφικές τους μονάδες παρόλο που η απόσταση που τους χωρίζει είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Για τη γέφυρα που συνδέει τους οικισμούς του Μεσοχωρίου και του Βλαχογιαννίου και επλήγη από τον σεισμό οι αρμόδιες αρχές αναγνώρισαν την ανάγκη αντικατάστασης της από καινούρια καθώς χαρακτηρίστηκε στατικά μη επαρκής και οι φθορές της κρίθηκαν ασύμφορο να αντιμετωπισθούν με εργασίες επισκευής. Εγκρίθηκε διάθεση πίστωσης 4.000.000,00€ σε βάρος των πιστώσεων του έργου με Κ.Α. 2003ΣΕ05500005 της ΣΑΕΠ 055 για την δημοπράτηση του υποέργου 1 με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΟΔΟΓΕΦΥΡΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ ΔΕ ΠΟΤΑΜΙΑΣ Δ.ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ» και πραγματοποιήθηκε η επιλογή αναδόχου σύμφωνα με την Απόφαση 575/2022 της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΑΔΑ:6ΓΓΥ7ΛΡ-ΡΔΓ).

Είναι επιτακτική ανάγκη και επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου καθώς οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής ταλαιπωρούνται καθημερινά και βρίσκονται σε συνεχή αγωνία και αναστάτωση έχοντας πλήρη άγνοια ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και δυνατότητας χρήσης του.

Επειδή δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό εκκρεμεί σημαντικά η ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες από τον σεισμό.

Επειδή η πρόχειρη «ιρλανδική διάβαση» που δημιουργήθηκε προσωρινά για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας λειτουργεί ήδη δύο χρόνια και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους διερχόμενους όταν επικρατούν συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης.

Επειδή σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης κλείνει η διέλευση της «ιρλανδικής διάβασης» και οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να διανύσουν μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων και αναγκάζονται να δαπανούν αναίτια επιπλέον χρόνο και χρήμα για τις καθημερινές απαραίτητες μετακινήσεις τους.

Επειδή η πολιτεία εδώ και δυο χρόνια παραμένει μόνο στις εξαγγελίες πλήθους δεσμεύσεων, χωρίς να έχει προβεί σε καμία ενέργεια ουσιαστικού σχεδιασμού υλοποίησης τους.

Επειδή οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι βρίσκονται σε δυσμενή ψυχολογική και οικονομική κατάσταση από την παρατεταμένη αδιαφορία και εγκατάλειψη τους από την Πολιτεία.
Επειδή οι σεισμοπαθείς προσπαθούν καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και απαξιώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια τους για απόκτηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και δυνατότητας παραμονής στον τόπο τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΟΔΟΓΕΦΥΡΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ ΔΕ ΠΟΤΑΜΙΑΣ Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ» ώστε να γνωρίζουν επιτέλους οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και δυνατότητας χρήσης του;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ