Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΌΤΑΝ Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΛΑΕΙ, Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ…

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, απέστειλε με την παρέμβασή της στο πλαίσιο της νομικής διημερίδας, που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

«Με χαρά μεγάλη δίνω “το παρών” σε αυτή τη σημαντική διημερίδα που πραγματοποιείται στην πόλη μας. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, να προσεγγίσετε ένα πρωταγωνιστικό και φλέγον νομικό θέμα, τα ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή στην πράξη των νέων Ποινικών Κωδίκων. Αν και μαχόμενη ποινικολόγος η ίδια, θα αντισταθώ στον “πειρασμό” να επεκταθώ σε τεχνικές νομικές επισημάνσεις, καθώς οι αξιόλογοι Συνάδελφοι – ομιλητές ,είμαι βέβαιη ότι θα προσεγγίσουν με πληρότητα όλες τις παραμέτρους.

Ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όμως, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω την πολιτική διάσταση, ειδικότερα δε τη χειραγώγηση του ποινικού μας δικαίου στο βωμό των κοινωνικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Καταρχήν, τα τελευταία χρόνια, όλοι παρατηρούμε έκθαμβοι τον Ποινικό Κώδικα να ράβεται και να ξηλώνεται, όχι στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρυθμιστικής προσέγγισης, αλλά βάσει των επιταγών από τις σύγχρονες ανθρωποφαγικές “δίκες”, που διεξάγονται πλέον σε τηλεπαράθυρα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αυστηροποίηση των ποινών, για παράδειγμα, έχει καταντήσει η πιο εύκολη “καραμέλα” επικοινωνιακής διαχείρισης της επικαιρότητας.

Επίσης, δεν ξεχνάμε όσα συνέβησαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν η Κυβέρνηση του κ Τσίπρα κράτησε ανοιχτή τη Βουλή ουσιαστικά μόνο για να ψηφίσει το νέο Ποινικό Κώδικα και μετά προκήρυξε τις εκλογές. Οι επιπτώσεις εκείνων των αλλαγών, έχουν απασχολήσει εκτενέστατα τον πολιτικό και νομικό κόσμο της Χώρας.

Είναι επιπλέον, απολύτως κατακριτέα η εκμετάλλευση διακεκριμένων νομικών, σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, που το έργο τους τελικά πετιέται “στον κάλαθο των αχρήστων”, με τη συγκρότησή τους να χρησιμοποιείται μόνον ως “φερετζές” νομιμοποίησης “ουρανοκατέβατων” ποινικών διατάξεων, που αιφνιδίως “προσγειώνονται” στη Βουλή.

Ήμουν μέλος τόσο της προανακριτικής επιτροπής για τη σκευωρία της υπόθεσης Novartis , όσο και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών .

Πραγματικά, ένιωσα πολλές φορές μεγάλη απογοήτευση και τεράστιο προβληματισμό για τον τρόπο που διαχειρίζονται ζητήματα δικαιοσύνης ακόμη και οι λειτουργοί της, αλλά βεβαίως και πόσο χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη το πολιτικό σύστημα. Και οι δύο αυτές υποθέσεις είναι χαρακτηριστικές και μάλιστα βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη, η απίστευτη για τη Δημοκρατία μας περίπτωση, της απαγόρευσης στον θεσμικό επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής της ΑΔΑΕ να μιλήσει στην αρμόδια για το θέμα των υποκλοπών Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Σε αυτό το θλιβερό, αλλά και επικίνδυνο, πλαίσιο, οφείλουμε όλοι να κινηθούμε στο δρόμο της θεσμικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας, προσεγγίζοντας ιδίως τη Δικαιοσύνη και τη δικαστική εξουσία ως ιερά θεμέλια της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ουδείς νομιμοποιείται ούτε να τα μετατρέπει σε διαφημιστικά σλόγκαν, ούτε να επιχειρεί να τα αλώσει προς τέρψη κομματικών οφελών.

Απαιτείται μεγαλύτερος σεβασμός, που μπορεί να ξεκινήσει από τα απλά , όπως πχ όταν ο νομικός κόσμος μιλάει, το πολιτικό σύστημα να ακούει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ