Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΆΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση, υπέρ του αγροτικού κόσμου, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, εστιάζοντας αυτή τη φορά ειδικά στο αδιέξοδο των βαμβακοπαραγωγών του νομού Λάρισας.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η Λαρισαία Βουλευτής αναδεικνύει τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, προβλήματα που όχι απλώς δεν επιλύονται, αλλά γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να προβληματίζονται ακόμα και για τη συνέχιση ή αντικατάσταση της καλλιέργειας του συγκεκριμένου προϊόντος.

«Η οξεία ενεργειακή κρίση και η αλματώδης αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής του βαμβακιού. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής συνδυάζεται με τις μη ικανοποιητικές τιμές διάθεσης του αγροτικού προϊόντος. Η τιμή κατέρρευσε, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν ούτε καν για να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής και το αγροτικό κέρδος να παραμένει μακρινό “όνειρο”. Η δυσμενής συγκυρία επιτείνεται από πληθώρα άλλων θεμάτων, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, το υδατικό πρόβλημα άρδευσης των βαμβακοκαλλιεργειών, αλλά και η αγωνία για νέα “χτυπήματα” της κλιματικής κρίσης, καθώς σειρά εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων παραμένουν ακόμα στα χαρτιά», επισημαίνει η Ε. Λιακούλη.

Επιπλέον, στην Ερώτηση σημειώνεται το αίτημα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), για παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου, ύστερα και από αίτημα των παραγωγών μελών της, καθώς το προϊόν δεν έχει παραδοθεί στις εκκοκκιστικές μονάδες και κινδυνεύει να παραμείνει αδιάθετο.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, υπογραμμίζει ότι «η βαμβακοκαλλιέργεια αποτελεί έναν κομβικό πυλώνα της αγροτικής παραγωγής του νομού μας, η δε μείωση των εκτάσεων βάμβακος δύναται να προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων στην τοπική οικονομία, τη ζωή των χωριών μας, την εκκοκκιστική βιομηχανία, με συνέπειες και σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι απολύτως αναγκαία η έμπρακτη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, με άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αλλά και ένα πολύπλευρο σχέδιο άρσης των δυσθεώρητων εμποδίων που τους ταλανίζουν και, επιπροσθέτως, συνολικής αναβάθμισης της ανθεκτικότητας της βαμβακοκαλλιέργειας, ώστε οι παραγωγοί να μην τελούν συνεχώς σε καθεστώς αβεβαιότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε. Λιακούλη ζητά από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ξεκάθαρες απαντήσεις για:

– τα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν, με ποιο χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις θα εφαρμοστούν,

– την αποδοχή του αιτήματος παράτασης της εκκοκκιστικής περιόδου,

– το στρατηγικό σχέδιο που απαιτείται, για να μην εγκαταλείψουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια βάμβακος στο νομό Λάρισας, για να αρθούν τα προβλήματά τους, αλλά και για τη θωράκιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της βαμβακοκαλλιέργειας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ