Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ

Η Ε. Λιακούλη για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», που καθιερώθηκε με Νόμο από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογράμμισε τα εξής:

«Η 27η Ιανουαρίου αποτελεί ημέρα μνήμης για ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό “τραύμα”, το βαθύτερο “καρφί” στον ανθρώπινο πολιτισμό, την απερίγραπτη θηριωδία, που καταδεικνύει την κατάντια του “Ανθρώπου” στην προσπάθεια κυριαρχίας του επί των πάντων.

Το Ολοκαύτωμα έχει χαράξει διαχρονική “πληγή” στο “σώμα” της Ανθρωπότητας, που θα “αιμορραγεί” στους αιώνες, θυμίζοντάς μας την υπέρτατη φρίκη και τον ανεκδιήγητο πόνο, που δεν πρέπει να ξεχαστεί ΠΟΤΕ, για να μην επαναληφθεί ΠΟΤΕ.

“Αν υπάρχει θεός, θα πρέπει να με παρακαλέσει για να τον συγχωρέσω”. Αυτή η γνωστή πια, συγκλονιστική φράση, βρέθηκε χαραγμένη σε τοίχο του κολαστηρίου του Άουσβιτς. Οι μανιώδεις διώξεις και εξοντώσεις εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, από τους ναζιστές, σκιαγραφούν με τον πιο κτηνώδη τρόπο ότι, όταν “η λογική κοιμάται, τα τέρατα ξυπνούν”.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Χέλμνο, Άουσβιτς, Νταχάου, Μαουτχάουζεν, Τρεμπλίνκα, Μπίρκεναου, παραμένουν ολοζώντανα “σχολεία ζωής”, για να διδάσκουν στις επόμενες γενιές, που οδηγεί ο ολοκληρωτισμός και η παράλογη εμμονή σε απάνθρωπες “ιδέες” περί …”ανωτερότητας”, περί «καθαρότητας», οι διακρίσεις ανάλογα με την καταγωγή, τη θρησκεία, τη φυλή, την ιδεολογία…

Σήμερα, που τα απολύτως καταδικαστέα “κρούσματα” αντισημιτισμού εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν στη σύγχρονη κοινωνία με ποικίλες μορφές, καθίσταται επιτακτική η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψή τους, για τη διαφύλαξη του εβραϊκού πολιτισμού, καθώς και για την προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος, κατεύθυνση στην οποία ήδη κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εβραϊκός πληθυσμός του Τόπου μας, του νομού Λάρισας, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας μας, με τεράστια πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική προσφορά, ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Χωρίς τους συντοπίτες μας Εβραίους, η Λάρισα δεν θα ήταν αυτή που είναι, καθώς αποτελούν τους ξεχωριστούς Φίλους μας, τους δικούς μας Ανθρώπους, αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της καρδιάς μας, πολλοί από αυτούς , μέλη των οικογενειών μας .

Όχι μόνο σήμερα στην “Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος”, αλλά 365 ημέρες το χρόνο, αποτελεί ιερό χρέος μας,να διατηρούμε, όλοι μαζί, ενωμένοι, άσβεστη και ολοζώντανη την ιστορική μνήμη. Η πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του φασισμού, της μισαλλοδοξίας και κάθε μορφής διακρίσεων, σε όλες τις μορφές και σε κάθε τομέα πολιτικής, αποτελεί συλλογικό καθήκον μας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, με ευαισθητοποίηση απέναντι σε θεωρίες συνωμοσίας, ρητορική μίσους και απειλές, οικοδομώντας μια συμπεριληπτική, συμμετοχική, ανοιχτή κοινωνία

Επειδή με την καρδιά μιλάς καλύτερα, ας ανοίξουμε όλοι την καρδιά μας και ας γίνουμε η Φωνή του Ολοκαυτώματος στη Χώρα μας.
Απέναντι στη φρίκη αυτή, στο έγκλημα αυτό, απαντάμε δυνατά, με μια φωνή: Ποτέ Ξανά!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ