«Τα λεφτά είναι το πάν» συνήθιζαν να λένε οι παλιοί με τη μόνη διαφορά, ότι πληθώρα νέων στατιστικών αποδεικνύει, ότι αυτό δεν ισχύει και για την εργασία. Προφανώς βέβαια όταν κάποιος αναζητά μια νέα εταιρεία για να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του, δεν επιδιώκει να βρει τον χαμηλότερο δυνατό μισθό. Ωστόσο οι σύγχρονες συνθήκες ζωής φαίνεται, ότι έφεραν μια ανακατανομή των προτεραιοτήτων των Millenials και GenZeders.
Είτε κάποιος μόλις ξεκινά την καριέρα του είτε είναι ανερχόμενο αστέρι στον κλάδο του, τα βασικά κριτήρια για να ταιριάξει κανείς σε ένα εργασιακό περιβάλλον είναι περισσότερο το πάθος για δουλειά ενός υποψηφίου, αλλά και η νοοτροπία μιας εταιρείας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία ο μέσος εργαζόμενος θα περάσει 81.000 ώρες στον εργασιακό του χώρο. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο η δουλειά του να καλύπτει τις περισσότερες προϋποθέσεις, που θέτει για το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον.
Σε τι δίνουν πια προσοχή οι υποψήφιοι
Παράγοντες όπως το πάθος για δουλειά, η τοποθεσία, οι ευκαιρίες για εξέλιξη και η ισορροπία εργασίας- ιδιωτικής ζωής είναι σημαντικότερα κριτήρια από τις οικονομικές απολαβές. Οι επαγγελματίες του χώρου συνιστούν να μη δίνει κανείς ιδιαίτερο βάρος στον τίτλο, καθώς συνήθως δεν αντανακλά την πραγματική φύση της δουλειάς. Ωστόσο υποδεικνύει τον κλάδο, που έχει κάποιος εμπειρία. Επίσης προτείνουν να κοιτάξει κανείς καλά τον εργασιακό χώρο, καθώς εκεί θα περνά το 25% του χρόνου του εβδομαδιαία. Επομένως πρέπει να νιώσει οικεία και ότι μπορεί να είναι παραγωγικός εκεί.
Θέτοντας μια σύντομη λίστα με τις δέκα σημαντικότερες παραμέτρους, που πρέπει να εξετάζει κανείς κατά την εύρεση εργασίας είναι οι ακόλουθες:
- Το πάθος για το εργασιακό αντικείμενο
Το να είναι κανείς παθιασμένος με τη δουλειά του έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθει ικανοποιημένος και να σηκώνεται με χαρά κάθε μέρα για να πάει στη δουλειά. Το πιο σημαντικό όμως είναι, και αυτό είναι μια αρχή που όλοι οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν, ότι όσο πιο πολύ αγαπά κανείς αυτό που κάνει, τόσο πιο επιτυχημένος είναι σε αυτό. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος να αναζητά μια θέση σημαντική για τα δικά του κριτήρια, αλλά και μια εταιρεία που να τον εμπνέει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Αυτό συμβαίνει ανεμπόδιστα, όταν κάποιος ταυτίζεται με τον σκοπό της εργασίας και τις καθημερινές υποχρεώσεις της.
- Η τοποθεσία της νέας δουλειάς
Η μεταφορά από και προς τη δουλειά μπορεί τεχνηέντως να προσθέσει ώρες εργασίας. Επιπλέον έρχεται και το άγχος, ώστε να προλαβαίνει κανείς να είναι στην ώρα του καθημερινά. Αρκετοί δε θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις οι αλλαγές μεταφορικών μέσων και οι απομακρυσμένες τοποθεσίες είναι αναπόφευκτες. Κατά τη διάρκεια αναζήτησης ενός νέου ρόλου, θα πρέπει να τα λάβει όλα αυτά υπόψη κανείς.
- Θέσεις εργασίας και εξισορρόπηση με ελεύθερο χρόνο: Ένας άνισος αγώνας;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι μάλλον όχι. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, όταν αναζητούν θέσεις εργασίας, αναζητούν μια εργασία που θα τηρεί και θα σέβεται την εξισορρόπηση των δύο τομέων της ζωής ενός ανθρώπου. Μάλιστα είναι ενδεικτικό, ότι στη Γαλλία πριν κάποια χρόνια ιδιωτικές εταιρείες υιοθέτησαν μια πολιτική βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι μετά τις 5, οπότε σχολούσαν, δεν έπρεπε να ανοίγουν τα mails και τα κινητά τους για λόγους εργασίας.
Αν και δε χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση να καταλάβει κανείς τον λόγο, ωστόσο και η επιστήμη συνηγορεί στη σημασία της εξισορρόπησης αυτών των τομέων. Μάλιστα η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας δουλειάς- ζωής, έχει οφέλη όχι μόνο στην προσωπική υγεία κι ευεξία, αλλά και στην απόδοση ενός εργαζομένου. Βρίθουν πια οι στατιστικές, που υποδεικνύουν, ότι η εύρεση προσωπικού χρόνου καθιστά τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς και δημιουργικούς.
- Το φιλικό εργασιακό περιβάλλον
Καλό είναι για έναν υποψήφιο να ρίχνει μια ματιά στον χώρο γύρω του, όταν επισκέπτεται μια εταιρεία για συνέντευξη. Λεπτομέρειες, όπως αν είναι ένα άνετο μέρος να δουλεύει κανείς, καλοφωτισμένο κι ευχάριστο περιβάλλον, θα διαμορφώσουν την τελική απόφαση. Ακόμη και το τι αίσθηση αποπνέεται, αν για παράδειγμα υπάρχει μια θετική ενέργεια, παίζει ρόλο. Προφανώς αν υπάρχει θετική αίσθηση, προέρχεται από τους ευχαριστημένους εργαζόμενους. Οπότε ακολουθήστε το ένστικτό σας. Άλλωστε σε αυτόν τον χώρο θα περνάτε μεγάλο μέρος του χρόνου σας εβδομαδιαία.
- Ο τίτλος εργασίας παίζει ρόλο κάποιες φορές
Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, που επηρεάζονται από τον τίτλο της εργασίας τους. Είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, όταν κάποιος αναζητά find a job για να βρει την επόμενη εργασία του, δε θέλει έναν τίτλο χαμηλότερο σε ιεραρχία από την προηγούμενη θέση του. Οι λέξεις «manager» και «director» μπορεί να είναι ζητούμενο για κάποιους ή φυσικό επόμενο για άλλους, που επιδιώκουν την επαγγελματική τους ανέλιξη μετά από κόπους. Αποτελεί ως εκ τούτου καθοριστικό παράγοντα πριν λάβουν μια απόφαση.
- Αναγνώριση σημαίνει κίνητρο
Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, ένα μεγαλόσχημο μπόνους ή μια καλή κουβέντα, είναι ωραίο να αναγνωρίζεται και να ανταμείβεται η σκληρή δουλειά. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνει κανείς στα κριτήριά του, τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία αναγνωρίζει τα επιτεύγματα των εργαζομένων της.
Παρότι ο μισθός είναι μια σημαντική παράμετρος πριν καταλήξει να βρει κανείς μια δουλειά, δεν είναι η μόνη και σίγουρα όχι η σημαντικότερη. Ένας υποψήφιος λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παραμέτρους μπορεί να πει, ότι πετυχαίνει μια «win-win» συμφωνία.