ΟΙ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα έλεγαν», είχε γράψει ο Μενέλαος Λουντέμης μολονότι δεν πρόλαβε τα έργα και τις ημέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιος ξέρει, συνεπώς, τι θα έγραφε σήμερα ο σπουδαίος μας συγγραφέας αν είχε προλάβει να γνωρίσει τον πρωθυπουργό, όπως τον έχουν γνωρίσει, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι μας οι οποίοι έχουν νιώσει στην τσέπη τους την πρωθυπουργική εξαπάτηση.

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να πιστεύουν ότι οι πολίτες είναι χρυσόψαρα που τρώνε κουτόχορτο και ξεγελιούνται με τα διάφορα «pass» και προεκλογικά «δωράκια». Θυμούνται, όμως, πολύ καλά τη διπλή εξαπάτηση Μητσοτάκη: περιέκοψε τη 13η σύνταξη που είχε δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρούσε, και δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα κι επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

Είχε κοροϊδέψει, μάλιστα, τους συνταξιούχους πως θα τα δώσει σε όλους χωρίς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δέσμευση όμως που δεν τηρήθηκε ποτέ. Όλες αυτές είναι περικοπές που θα φτάσουν τα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το Μάιο.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκοψε τη δεύτερη εθνική σύνταξη για χήρες, χήρους κι ανάπηρους, την ίδια ώρα που θεσμοθέτησε δεύτερη εθνική σύνταξη για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους κι αξιωματούχους. Παράλληλα, αντί για 13η σύνταξη προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η οποία για τα επόμενα 50 χρόνια θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Οι σημερινές αυξήσεις, εξάλλου, για τις οποίες πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι αυξήσεις που θεσμοθετήθηκαν το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ με πληθωρισμό 1%. Με το σημερινό πληθωρισμό, ωστόσο, στο 10% είναι πολύ μικρές.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι συνταξιούχοι μας στήριξαν στα χρόνια των μνημονίων τα μέλη των οικογενειών τους που ήταν άνεργα. Το «ευχαριστώ» της σημερινής κυβέρνησης είναι να χρειάζονται δύο συντάξεις το χρόνο μόνο για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εξακολουθεί να παριστάνει πως η ελληνική ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, όταν παραλάβαμε άδεια ταμεία, ένα δισ. ευρώ έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 μέχρι το 2014, και τελείωσε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Για να μην αναφερθώ στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις που παραλάβαμε, τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτόξευσε ξανά, μαζί με τις αμοιβές των «γαλάζιων golden boys» στον ΕΦΚΑ. Κι όλα αυτά σαν να μην ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία στην τετραετία εξέδωσε 800.000 εκκρεμείς συντάξεις, έδινε ένα υψηλό κοινωνικό μέρισμα κάθε Δεκέμβριο, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, άφησε δημοσιονομικό μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ κι αύξησε πρώτη φορά μετά από χρόνια τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη και θα δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τα αναδρομικά, ενώ θα λάβουμε και μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά και για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που φυσικά ροκανίζει τα εισοδήματα και των συνταξιούχων. Επιπλέον, θα ακυρώσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να αντιληφθούν ποιοι προστάτευσαν όσο μπορούσαν τα εισοδήματά τους και τα αύξησαν όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και ποιοι τους εξαπάτησαν. Και είμαι σίγουρος ότι μετά από αυτή τη σύγκριση η δικαιοσύνη θα επιστρέψει και για τους ίδιους με μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ