ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου 

Ως συνέχεια των πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος από την περασμένη Παρασκευή είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές και ενημερωτικές δράσεις από τους Συλλόγους εργαζόμενων καλλιτεχνών της πόλης και άλλους φορείς. Το Σάββατο 28/1 πραγματοποιήθηκε μπροστά στην πύλη του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κινητοποίηση που καλούσαν τα σωματεία:

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος / Παράρτημα Λάρισας

Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής Δ. Λάρισας καθώς και εργαζόμενοι στον χώρο του χορού

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο “Θέλουμε δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση! / Κατάργηση του ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές σπουδές και μειώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα.” Η υπουργός Πολιτισμού τελικά απουσίαζε από την θεματική εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε στην αίθουσα του ΔΩΛ λόγο ασθένειας, βέβαια δεν υπήρχε ούτε κάποιος παράγοντας του υπουργείου. Η παρέμβασή μας μπροστά στο ΔΩΛ είχε συμβολικό και ενημερωτικό χαρακτήρα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ήταν αστεία τα προσχήματα των αστυνομικών δυνάμεων που ήθελαν να απομακρυνθούμε από το χώρο. Με την επιμονή των εκπροσώπων των σωματείων παραμείναμε έξω από το ωδείο ανοίγοντας το πανό μας και αφήνοντας τις ανακοινώσεις μας.

Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε αυτές τι μέρες με αντίστοιχες παρεμβάσεις. Μπροστά μας έχουμε την 48ωρη Απεργία στον Κλάδο διεκδικώντας:

• Άμεση κατάργηση του Π.Δ. 85/22. Καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

• Συγκρότηση Δημόσιων και Δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των Μουσικών, των Ηθοποιών, των Χορευτών, των Σκηνοθετών.

• Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών σπουδών όπως και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

• Αντιστοίχηση παλαιότερων Τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και του ΥΠΑΙΘ.

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους : Λυρική, Ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο, εστίαση.

Για το θέμα της 48ωρης Απεργίας στον καλλιτεχνικό κλάδο αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού τα σωματεία των καλλιτεχνών θα δώσουν έκτακτη συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 30/1 στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ