Η γνώση άνευ ηθικής καλλιέργειας είναι απλώς μια… πληροφορία
«Ο ελληνικός κόσμος ήταν αυτός που ανέδειξε την αξία της γνώσης, την οποία υπηρέτησε με απόλυτη συνέπεια και την διέδοσε σε όλον τον γνωστό τότε κόσμο. Και επ’ αυτού του καλλιεργημένου εδάφους, όπου η ελληνική ήταν η γλώσσα επικοινωνίας των λαών της Ανατολής και όλων των σοφών, έπεσε ο σπόρος του χριστιανισμού. Αυτή την ευτυχή μείξη, που αποτέλεσε το ισχυρό θεμέλιο για την συγκρότηση της χιλιόχρονης Βυζαντινή Αυτοκρατορίας, αλλά και σύμπαντος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την υπηρέτησαν με τον γονιμότερο τρόπο τα τρία μεγάλα τέκνα της Αγιοτόκου Μικράς Ασίας, οι Τρεις Ιεράρχες.
Οι λόγοι τους έως σήμερα αποτελούν διαχρονικούς οδοδείκτες για τον άνθρωπο που επιζητά την αλήθεια στη γνώση και στο ήθος. Τα πρότυπά τους μας καθοδηγούν και μας ενδυναμώνουν στον δικό μας προσωπικό αγώνα. Κι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να αντιληφθούν πρωτίστως οι νέοι μας. Ότι η γνώση, άνευ της ηθικής καλλιέργειας, της ευγένειας του πνεύματος, της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, είναι απλώς μια πληροφορία». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο μήνυμά του σημειώνει ότι «σήμερα βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, λόγω των παγκόσμιων προκλήσεων, των άμεσων απειλών εναντίον της πατρίδας μας και της αδήριτης ανάγκης για την υπέρβαση όλων των παθογενειών που μας ταλάνισαν στο πρόσφατο παρελθόν. Οφείλουμε επομένως να αναδείξουμε και να στηρίξουμε αξίες τέτοιες που αφενός να εκσυγχρονίσουν αλλά αφετέρου και να καταστήσουν πιο ηθική την κοινωνία μας.
Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, συγκλονιζόμαστε διαρκώς από δυσάρεστα και απεχθή συμβάντα και συμπεριφορές. Κάποια δε από αυτά λαμβάνουν χώρα σε σχολικό περιβάλλον, εκεί που πρέπει να καλλιεργούνται το ήθος και οι υψηλές αξίες.
Όλ’ αυτά πρέπει αναμφίβολα να μας αφυπνίσουν και να μας κινητοποιήσουν ώστε να δούμε με μια διαφορετική ματιά τον τρόπο διδασκαλίας, υπό το πρίσμα και των σοφών διδαχών των Τριών Ιεραρχών».