«ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΡΙΑ: Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς στο 2ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου

Τι σημαίνει βάζω όρια στα παιδιά; Γιατί τα χρειάζονται και πώς μπορώ να θέσω υγιή όρια με αγάπη χωρίς να νιώθω ενοχές;
Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 2ου Νηπιαγωγείου Τυρνάβου την Πέμπτη 26/1, με ομιλήτρια και συντονίστρια της συζήτησης την κοινωνιολόγο κ. Τάνια Μακρίδου – Χατζηκρανιώτη.

Με πολυετή πείρα στο συντονισμό σχολών Γονέων η κυρία Μακρίδου εξήγησε στους γονείς ότι θέτοντας όρια στα παιδιά τους διδάσκουν την αξία της πειθαρχίας, του σεβασμού, της οργάνωσης του προγράμματός τους, της ενσυναίσθησης (να μπαίνουν δηλαδή και στη θέση των άλλων), της ξεκάθαρης συνεννόησης του τι περιμένουν από εκείνα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς όρια τα παιδιά αισθάνονται χαμένα και αποδιοργανωμένα, δεν καταλαβαίνουν πως να αντιδράσουν σε διάφορες προκλήσεις, πώς να επικοινωνήσουν στους άλλους τις επιθυμίες τους, πως να μιλήσουν χωρίς να προσβάλλουν, πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς ακραίες συμπεριφορές.

Τα όρια σημαίνουν ΑΓΑΠΗ τόνισε η ομιλήτρια όπως επίσης και την ενεργή παρουσία των γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Οι ίδιοι οι γονείς λειτουργούν ως παραδείγματα μίμησης για τα παιδιά τα οποία μαθαίνουν από την πολύ τρυφερή τους ηλικία πώς να συνυπάρχουν αρμονικά με τους γύρω τους.

Το σεμινάριο διεξήχθη με μορφή κύκλου συζήτησης και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατακτήσουν γνώσεις και πληροφορίες με ενεργητικό τρόπο, μέσα από το μοίρασμα και την επεξεργασία των βιωμάτων και εμπειριών τους αναφορικά με το μεγάλωμα των παιδιών τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ