Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΓΩΝΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί αφορμή να μιλήσουμε δυνατά και αισιόδοξα, για όλους εμάς και τους συνανθρώπους μας, που -είτε εμείς, είτε οι άνθρωποι που αγαπάμε – έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Να ανοίξουμε διάπλατα την αγκαλιά μας, για να δώσουμε δύναμη, θάρρος και ελπίδα. Να διατρανώσουμε πως ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί και είναι γύρω μας αναρίθμητα τα παραδείγματα που καθημερινά το αποδεικνύουν. Η επιστήμη προχώρησε θεαματικά και πλέον η ίαση των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου που έχουν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ένα γεγονός.

Δεν ξεχνάμε πως η ΠΡΟΛΗΨΗ αποτελεί την “ασπίδα” μας σε αυτόν τον υπέρτατο αγώνα της ζωής.
Δυστυχώς όμως, στο πεδίο της πρόληψης, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι άκρως ανησυχητικά. Για παράδειγμα, μόλις 25-30% των Ελληνίδων, που θα έπρεπε να κάνουν τεστ Παπανικολάου, υποβάλλονται σε έλεγχο και μάλιστα μόλις μία φορά κάθε 2-3 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί, το βαρύ αποτύπωμα που άφησαν τα χρόνια της πανδημίας. Οι προληπτικές εξετάσεις των πολιτών, αλλά και οι τακτικοί επαναληπτικοί έλεγχοι των καρκινοπαθών, μειώθηκαν ραγδαία, με αποτέλεσμα τώρα να είναι αυξημένο το ποσοστό των καρκίνων που εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο. Ταυτόχρονα, τεράστιος όγκος ογκολογικών χειρουργείων αναβλήθηκαν. Παγκοσμίως, μόνο στο πρώτο τρίμηνο της πανδημίας, αναβλήθηκαν 2,5 εκατομμύρια χειρουργεία ογκολογικών ασθενών.

Στην Ελλάδα, η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κάνει ακόμα πιο ανηφορικό και δύσβατο το “Γολγοθά” των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους. Η υποστελέχωση, η έλλειψη σύγχρονων υποδομών και εξοπλισμού, η μη επίλυση των χρονιζόντων αδιεξόδων στις δημόσιες δομές υγείας, συνθέτουν ένα σκηνικό απάνθρωπης αναξιοπρέπειας και επικίνδυνων καθυστερήσεων, με εικόνες που συχνά δεν συνάδουν σε ευρωπαϊκό Κράτος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλει το αξιέπαινο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ.

Είναι απαράδεκτο, αδύναμοι συνάνθρωποί μας, να απαιτείται να ταξιδεύουν συνεχώς εκατοντάδες χιλιόμετρα μόνο για να λάβουν τη δόση της θεραπείας τους.

Είναι ανεπίτρεπτα τα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν για τα αποτελέσματα των βιοψιών, τα μηχανήματα εξετάσεων (π.χ. αξονικοί τομογράφοι) που όλο τίθενται εκτός λειτουργίας εξωθώντας τους πολίτες αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα

Είναι απάνθρωπη, η έλλειψη οργανωμένης μέριμνας της Πολιτείας για άμεση ψυχολογική υποστήριξη όσων διαγιγνώσκονται με καρκίνο, αλλά και των συγγενών, που καλούνται ξαφνικά αβοήθητοι να διαχειριστούν το άγνωστο.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, στη μνήμη της άδικης, πρόωρης απώλειας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ο αγώνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου φέρει ξεχωριστή σημασία και καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια να τον μετουσιώνουμε σε διαδοχικές πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ήδη εκτενώς παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις της Παράταξής μας για το ΕΣΥ του μέλλοντος. Για άμεση δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για κάθε ανθρώπινη ψυχή που διαβιεί στην ελληνική επικράτεια.

Μόνο περηφάνια και συγκίνηση αισθάνομαι, για την ανταπόκριση που βρήκε η πρωτοβουλία μου, όταν τα Χριστούγεννα όλοι μαζί στη Λάρισα ενωμένοι, παραμερίσαμε τις διαχωριστικές γραμμές, γίναμε μια μεγάλη αγκαλιά και βάλαμε το πρώτο “λιθαράκι” για να δημιουργήσουμε στην πόλη μας Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας καρκινοπαθών και συνοδών τους. Για μένα αυτό, είναι στόχος και όραμα, που μόνο όταν ολοκληρωθεί θα νιώσω

Συνεχίζουμε αδιάκοπα, για να απολαμβάνει κάθε συμπολίτης μας, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, ίσες ευκαιρίες στην πρόληψη, τη θεραπεία, την ίαση, την ανακουφιστική φροντίδα.

Είναι στο χέρι κάθε πολίτη, στην επόμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, να έχει ήδη δώσει ισχυρή εντολή για την αναβάθμιση, ενδυνάμωση, εκσυγχρονισμό και αναγέννηση της Δημόσιας Υγείας στον Τόπο μας, για να διασφαλίσουμε σε κάθε Άνθρωπο όλα τα “όπλα” που θα τον βοηθήσουν να βγει ΝΙΚΗΤΗΣ στην πιο μεγάλη μάχη της ΖΩΗΣ.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ