Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2030

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. ο δήμαρχος υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας

Στην Αθήνα βρέθηκε, στις 3 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης εξουσιοδοτούμενος από Δ.Σ. να υπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας των Ελληνικών Πόλεων, με στόχο την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αναφέρει: «Ο Δήμος Τεμπών εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, συναισθανόμενος την ανάγκη, λόγω της κλιματικής, αλλά και ενεργειακής κρίσης να δραστηριοποιηθεί με σκοπό το όφελος των πολιτών. Με το μνημόνιο τίθενται στόχοι και κοινές δράσεις, ώστε μέσω της συνεργασίας να προκύψουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για την κλιματική ουδετερότητα και τον τεχνικό εκσυγχρονισμό. Μέσω της συνεργασίας, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί ο στόχος με την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικές ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Συμβάλλοντας, έτσι, στη μετάβαση της καθολικής ευρωπαϊκής κλιματικής ουδετερότητας έως τον απώτερο στόχο το 2050 (fit for 2050)».

Τομείς συνεργασίας

Οι τομείς συνεργασίας είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι:

– Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου των Δημάρχων.
– Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινοι, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.
– Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων καθώς και συμμετοχή σε προσκλήσεις του Horizon Europe.
– Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.
– Συνεργασία κατά το Σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Δράσεις ενίσχυσης του κοινού Στόχου

– Όπου ενδείκνυται, τα μέρη θα εργάζονται για την ανάπτυξη μηχανισμών για την καλύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές, καθώς και με τον ευρύτερο τομέα αρμοδιότητας των δήμων, σε ζητήματα που σχετίζονται με
την κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και ιδίως σε θέματα που περιγράφονται στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Πόλεων αλλά και που πηγάζουν από τις εθνικές πρωτοβουλίες για την προσαρμογή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δήμων στην κλιματική αλλαγή.
– Τα μέρη θα προωθούν φιλικές προς το κλίμα πολιτικές για τις κοινότητές τους, καθώς και έναν βιώσιμο αστικό σχεδιασμό που θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιτρέποντας τους κατοίκους των περιοχών να διαβιούν, να εργάζονται και να καταναλώνουν στην ίδια περιοχή, όπου θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμες μεταφορές.
– Τα μέρη θα συνεργάζονται μεταξύ τους με στόχο τη μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο και έξυπνο μέλλον.
– Τα μέρη θα συνεργάζονται για την οργάνωση περιοδικών συνεδριάσεων, όπου θα συζητούν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου Συνεργασίας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ